DIJASPORA

ŠTUTGART Sastanak aktivista i rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH

Njemačka

Fena

22.4.2015

Sastanak aktivista i rukovodstva Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine na kome je usvojen izvještaj o radu u prva četiri mjeseca ove godine i plan rada u narednom periodu, održan je jučer u Štutgartu.
 
Aktivisti BiH u SR Njemačkoj su u posljednjih šest godina na polju dopunskog obrazovanja djece građana BiH na maternjem jeziku postigli fantastične rezultate, saopćeno je iz Saveza dopunskih škola BiH.

stutgart

Iako rade volonterski i bez adekvatne pomoći države BiH, uspjeli su otvoririti 30 dopunskih škola u kojima se nastava izvodi po planu i programu Ministarstva civilnih poslova BiH, a na kraju školske godine, u većini škola, ocjena iz svjedočanstva o pohađanju dopunske nastave unosi se djeci u njemačka svjedočanstva, u redovnim njemačkim školama.

Na sastanku su pozitivnim ocijenjene aktivnosti Saveza na otvaranju dopunskih škola BiH u Rosenheimu, Hamburgu, Rottenburgu, Pfalzgrafenweileru i Reutlingenu u kome dopunska nastava na bosanskom jeziku počinje u petak, 24. aprila u prostorijama njemačke škole Matthaus-Beger-Schule, kao i sve veći interes i podrška građana BiH u Njemačkoj i svijetu ovom projektu.

Prisutni su podržali zaključak s Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH i zadnjeg sastanka rukovodstva krovne organizacije dijaspore BiH koji je nedavno održan u Italiji, da se u saradnji s nadležnim ministarstvima BiH održi tematska konferencija o dopunskom obrazovanju na maternjim jezicima za djecu građana BiH u dijaspori i potrebi da se država BiH aktivnije uključi u adekvatno rješavanje ove za njene građane značajne oblasti.

stutgart1

- Sve čestitke onima koji vode i pomažu ovaj veoma važan i human projekt. Većina nas koji živimo izvan granica Bosne i Hercegovine riješila je svoje egzistencijalne probleme. Poslije familije i zdravlja nama je najpreča škola, dopunska škola na bosanskom jeziku u kojoj će naša djeca naučiti svoj maternji jezik i znati više o BiH - rekla je Aida Đulić, jedna od koordinatorica Bosanske dopunske škole u Rottenburgu, ističući želju da i u gradu u kome živi uskoro počne nastava na maternjem jeziku.