BIH

U Briselu održan sastanak premijera šest država zapadnog Balkana

Usvajanjem zajedničke izjave povrđeno zalaganje za povezanost, dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i evropske integracije

Fena

21.4.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Bruxellesu sastanku premijera šest država zapadog Balkana, na poziv komesara za susjedstvo i proširenje EU Johannesa Hahna i komesarke za saobraćaj EU Violete Bulc.

Kao nastavak Konferencije o zapadnom Balkanu, održane u Berlinu 28. augusta 2014. godine, i Ministarskog sastanka šest zemalja zapadnog Balkana, u Beogradu 23. oktobra 2014. godine i Prištini 25. marta 2015. godine, premijeri zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas u Bruxellesu, u prisustvu evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, evropskog komesara za transport i generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), i usvojili zajedničku izjavu kako bi ponovo potvrdili svoje zalaganje za povezanost, dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i evropske integracije.

U izjavi je istaknuto da je pospješivanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jedan od zajedničkih instrumenata za usklađivanje s evropskim standardima i ispunjavanje kriterija pristupanja EU, a proces bi trebao donijeti jasne koristi građanima zemalja potpisnica još i prije pristupanja.

– Izražavamo našu snažnu posvećenost „berlinskom procesu“, te smo i dalje usredsređeni na osiguravanje da Samit, koji će se održati 27. augusta 2015. godine u Beču, da konkretne rezultate na osnovu konkretnih investicionih projekata – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Priznajemo, dodaje se, da je poboljšanje povezanosti u našem regionu, kao i s EU, ključan faktor za rast i radna mjesta na zapadnom Balkanu.

– Prihvatamo da će za ovu zajedničku ambiciju biti potrebno naše lično zalaganje i predvodništvo.

Znamo da u Evropskoj uniji centralna mreža povezuje sve glavne gradove, glavne ekonomske centre i glavne luke u EU. Shvatamo da njeno proširenje na zapadni Balkan omogućava ubrzavanje političkih i regulatornih reformi, čime se fokusiraju napori i investicije na ključne koridore i međuveze – stoji u zajedničkoj izjavi.

Navedeno je i da su premijeri usaglasili centralnu transportnu mrežu za zapadni Balkan.

Pored toga, željeznički koridor VIII će se razmatrati uz moguće finansiranje pripremnih studija, detaljnog usklađivanja, projektovanja i istraživačkih radova s namjerom da postane dio centralne mreže u sklopu pregleda do 2023. godine.

– Prihvatamo da naše pojedinačne nacionalne investicione komisije moraju bez odgađanja uspostaviti jedinstvenu mrežu projekata prioritetnih investicija, jer je to preduslov za dobijanje podrške iz IPA-e II za investiciono kofinansiranje – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da mreže projekata po sektorima trebaju odražavati činjenicu „da su projekti Energetske zajednice (Energy Community Interest, PECI) važan dio naše agende povezivanja“.

– Obavezujemo se da ćemo utvrditi i bez odgađanja raditi na svim potrebnim mjerama, kao što su regulatorna pitanja, skraćivanje preokograničnih procedura, a što bi moglo dovesti do neposrednih koristi od povezivanja za šest učesnica, zemalja zapadnog Balkana i to po razumnoj cijeni – navodi se u zajedničkoj izjavi premijera šest država zapadnog Balkana.