GLOBUS

SNIMAK UŽASA Fotograf zabilježio zastrašujuće ubistvo u "novom aparthejdu" u Južnoj Africi!

Mozambikanca okružila četvorica Južnoafrikanaca

(D. K.)

21.4.2015

Fotograf Džejms Otvej svojim je fotoaparatom zabilježio noć punu nemira, kada su u Johanesburgu uništavane radnje čiji su vlasnici stranci. Između ostalog, snimio je i jedan zastrašujući momenat.

Demonstranti već dvije sedmice otvoreno protestuju protiv imigranata, zahtijevajući da momentalno napuste zemlju, a na njihovoj meti su se, pored radnji, našla i vozila u prolazu kao i policija, koju su zasuli kamenicama.

Mozambikanac Emanuel Sithol šetao je ulicom kada su ga okružila četvorica Južnoafrikanaca. Nesrezni imigrant ih je molio za milost, ali to mu nije pomoglo.

Napadači su ga brutalno pretukli francuskim ključem i izboli noževima usred bijela dana. Otvej je ovaj brutalan čin zabilježio svojim fotoaparatom.

- Izgledali su kao prekaljeni razbojnici. Način na koji su se kretali, beskrupuloznost kojom su sve izveli, kao i njihovi izrazi lica...zastrašujuće. Željeli su samo jednu stvar, da ubiju nesretnog čoveka - izjavio je Otvej za CNN.

Nakon što su se iživjeli nad nesretnim Mozambikancem, okrenuli su se i otišli. Otvej i njegov kolega fotograf pritrčali su i čovjeka odveli u bolnicu, gde su ljekari mogli samo da konstatuju njegovu smrt, prenio je "Blic".

Oko 100 stranaca moralo je da prenoći u policijskoj stanici u Johanesburgu kako bi se zaštitilo od razularene mase, dok su drugi ostali u drugim ustanovama.

Najmanje četvero ljudi poginulo je u talasu nasilja, odnosno kampanje protiv imigranata, koji je počeo prije dvije sedmice u lučkom gradu Durbanu.

Najnoviji talas nasilja počeo je Gudvil Zelitini, kralj plemena Zulu, u lokalnim medijima citiran kako kaže da stranci treba da napuste Južnu Afriku.

On je u međuvremenu izjavio da je izjava istrgnuta iz konteksta i pozvao sugrađane da se smire. Džejkob Zuma, predsjednik Južne Afrike, zatražio je da se prestane s ubijanjem.