GLOBUS

Washington zabrinut zbog presude bivšem egipatskom predsjedniku

Mursi osuđen na 20 godina zatvora

Fena

21.4.2015

Sjedinjene Američke Države su u utorak izrazile zabrinutost nakon izricanja zatvorske kazne bivšem egipatskom islamističkom predsjedniku Muhamedu Mursiju kojeg je vojska smijenila 2013. godine i još četrnaestorici njegovih pristalica.

Glasnogovornica State Departementa Marie Harf je precizirala da je Washington "zabrinut zbog ovih presuda" i da će "ispitati" osnovanost odluke suda koji je osudio Mursija na 20 godina zatvora.

- Svi Egipćani imaju pravo da se s njima postupa jednako i pravedno pred sudom - kazala je ona.

Mursi je sa suoptuženicima, uglavnom zvaničnicima Muslimanske braće i svoje vlade, proglašen krivim što je "koristio nasilje, hapsio i mučio demonstrante" na margini okupljanja ispred predsjedničke palače u Kairu 5. decemebra 2012. godine.

Presuda izgleda relativno blaga s obzirom na smrtne kazne sistematski izricane u drugim procesima protiv glavnih lidera  islamskog bratstva i protiv stotina Mursijevih pristalica.

Ali, bivši predsjednik bi mogao dobiti smrtnu kaznu u tri ili četiri procesa koji se pripremaju, među kojim je suđenje za "špijunažu" i za bijeg iz zatvora. Presude se očekuju 16. maja.