BIH

Skupština ZDK: Usvojen zaključak SBB-ovca Edhema Fejzića

Slijedi analiza svih koncesionih ugovora

V. B.

21.4.2015

Svi preostali zastupnici u sali Skupštine Zeničko-dobojskog kantona glasali su danas za zaključak zastupnika Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić, Zeničanina Edhema Fejzića, koji je predložio da Vlada i Ministarstvo privrede ZDK-a, zajedno sa nadležnim inspekcijama, do kraja ove godine sačine izvještaj o količini eksploatisanih mineralnih sirovina i finansijskim efektima iz svih koncesionih ugovora potpisanih od 2003. godine.

skupstina9

Nema brda, nema para

Međutim, Izvještaj o koncesijama na području ZDK-a za 2013., u sklopu kojeg je Fejzić i predložio pomenuti zaključak, nije usvojen, jer je svih 21 zastupnik bio suzdržan.

-  Treba utvrditi količine eksploatisanih mineralnih sirovina, sa posebnim akcentom na kamenolom „Široke stijene“ u Zenici. Jer, računi ŽGP-a su blokirani, a i dalje se vrši masovna eksploatacija mineralnih sirovina. Nema brda, nema para- slikovito je Fejzić opisao stanje u ovom nekada uglednom i respektabilnom zeničkom preduzeću.

On je dodao i da Nađa Mišić, zastupnica 30 posto dionica Vlade ZDK u Nadzornom odboru ŽGP-a Zenica, koji je vlasnik koncesije na ovaj kamenolom, treba odgovoriti o kakvim se to radi ugovorima o poslovnoj saradnji između ŽGP-a i JATA-e. ŽGP; kaže, plaća sve račune, a dobiti ide JATA-i.

- Kako je moguće da ŽGP duguje JATA-i preko 2,5 miliona KM, kada je broj radnika u opadanju, a njihova su primanja već godinama minimalna- pita se Fejzić, koji je istakao da je JATA preuzela ŽGP sa oko 160, a sada ima samo 30- tak radnika. Mada su se u ugovoru o koncesiji obavezali da će primiti „desetine“, stručnih radnika.

skupstina1

Tuđa njega ide na budžet FBiH

Svi su zastupnici (29 glasova) glasali i za usvajanje po skraćenom postupku prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, pa će korisnici naknade za tuđu njegu i pomoć ponovo ovo pravo ostvarivati iz budžeta Federacije BiH.

- Naše ćemo građane učiniti ravnopravnim s ostalim u FBiH- istako je resorni ministar rada i socijalnih pitanja Nudžihan Šahinović (SDA). Naknade će biti puno veće. Tako će 1. grupa dobivati 274, umjesto 144, a druga, umjesto 72, 137 KM, dok će ZDK uštediti u budžetu oko 2 miliona KM.

Zanimljivo je i da je premijer ZDK-a Miralem Galijašević (SDA) podržao poslaničku inicijativu Ćamila Zaimovića iz SBB-Fahrudin Radončić, koji je, uz nastavak uvođenja mjera racionalizacije i štednje, zatražio i ukidanje savjetničkih pozicija u javnim preduzećima i ustanovama.

skupstina

Direktorima tri kantonalna prosjeka

-Savjetnici nemaju nikakvu odgovornost, važnost, niti ulogu. Samim tim ni opravdanost postojanja- istako je Zaimović, koji je dodao kako savjetnici crpe visoke plaće i druge benificije. Galijašević je kazao kako ovih dana podvlače crtu u javnom sektoru te da traže i podršku svih zastupnika za svoje mjere štednje, kao i smjenu direktora i upravnih odbora koji ne provode politiku Vlade ZDK.

- Odnosno, koji direktorske plaće nisu smanjili na tri kantonalna prosjeka (prosjek plaće u ZDK-u je 721 KM-op.a). Rok za dostavljanje izvještaja je četiri dana- poručio je Galijašević, koji je dodao da neće mijenjati upravne odbore koji provode politiku Vlade ZDK. On, kaže, nema nijednog savjetnika, a što je izričito i zahtjevao kada je u martu preuzeo vođenje Vlade ZDK.