GLOBUS

Trodnevna žalost u Etiopiji, protest u Adis Abebi zbog ubistava u Libiji

Egzekucije užasnule Etijopljanje

Fena

21.4.2015

Etiopljani su danas započeli trodnevnu žalost zbog njihovih 30 sugrađana, hrišćana, koje su u Libiji ubili pripadnici Islamske države (IS) dok je nekoliko stotina građana izrazilo protest u prijestonici Adis Abebi.

Ta egzekucija, navodi AFP, užasnula je Etiopljane i izazvala svjetsku osudu, među njima i pape Franje koji je izrazio svoju "najdublju ožalošćenost i tugu".

- Oni su životinje, nemaju nikakve veze s čovječanstvom - rekao je Tesfaje Vold koji je na videu koji su objavili libijski ekstremisti gledao smaknuće svog jedinog brata Balča Beleta.

- Vidio sam ga kako kleči, maskirana osoba je uperila pištolj u njega i njegovog prijatelja, a noževi su bili na njihovim grlima - ispričao je on.

Video snimak je objavljen u nedjelju i na njemu se vidi kako džihadisti drže svoje zarobljenike koje su opisali kao "sljedbenike krsta neprijateljske etiopske crkve".

Za pogubljenim Etiopljanima žale u Etiopiji i hrišćani i muslimani koji su održali niz zajedničkih molitvi uz svoje vjerske vođe.

Ministar spoljnih poslova Etiopije Tedros Adhanom je rekao u skupštini da će vlada preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti svoje građane i početi da vraća kući svoje državljane koji to žele.

Etiopski hrišćani, koje su u Libiji ubili pripadnici Islamske države, bili su imigranti koji su pokušavali da se domognu Evrope, saopćio je jučer portparol vlade Etiopije Redvan Husein.

Vlada Etiopije potvrdila je da su 30 njihovih državljana, hrišćana, koji su bili zatočeni u Libiji, ubili pripadnici Islamske države, pošto se u javnosti pojavio snimak njihovog pogubljenja.

Islamska država emitirala je u nedjelju snimak od 29 minuta, na kojem je prikazano kako njeni militanti ubijaju tridesetak Etiopljana hrišćana u Libiji.

Oni su prikazali ubistvo dvije grupe Etiopljana, koje su uhvatile ispostave IS na istoku i na jugu Libije.

Na snimku, maskirani borac IS-a daje dužu izjavu, prije nego što počinje ubijanje zarobljenika.

Snimak prvo pokazuje ubijanje grupe od 12 ljudi kojima su glave odrubljene na plaži i drugu grupu od 16 ljudi, kojima je pucano u glavu, na ivici pustinje.

Video ima zvaničan logo medijske kuće IS - Al Furkan, a tekst na ekranu identifikuje zarobljenike kao "sljedbenike krsta iz neprijateljske etiopske crkve", prenosi Blic.