GLOBUS

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila rezoluciju o masovnom špijuniranju

Masovna špijunaža izgleda da nije doprinijela sprečavanju terorističkih napada

Fena

21.4.2015

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PS VE) usvojila je danas rezoluciju o masovnom špijuniranju u kojoj upozorava da praksa masovne špijunaže, koju je objelodanio američki uzbunjivač Edward Snowden, ugrožava osnovna ljudska prava i ograničava načine sprečavanja terorističkih napada.

- Masovna špijunaža izgleda da nije doprinijela sprečavanju terorističkih napada, nasuprot ranijim tvrdnjama visokih obavještajnih zvaničnika - navodi se u rezoluciji koju je PS VE usvojila na osnovu izvještaja holandskog poslanika Petera Omcigta, navedeno je na siteu Vijeća Evrope.

Umjesto toga, upozorava PS VE, resursi koji bi mogli da preduprijede teorističke napade skrenuti su u svrhe masovnog nadzora, a time je potencijalno opasnim osobama omogućeno da djeluju.

Poslanici PS VE ukazali su da se sakupljanje i analiza ličnih podataka, uključujući takozvane "metapodatke" (podatke o podacima), mogu sprovoditi bez pristanka samo na osnovu "sudske odluke koja je donijeta na bazi razumne sumnje".

Oni su pozvali i na bolju pravosudnu i parlamentarnu kontrolu obavještajnih službi, na uspostavljanje "obavještajnog kodeksa" kojim se definiraju uzajamne obaveze, a koji bi tajne službe mogle da usvoje, kao i na pouzdanu i efikasnu zaštitu uzbunjivača.

PS VE je pozvala generalnog sekretara Vijeća Evrope da iskoristi ovlaštenja koja mu pruža Evropska konvencija o ljudskim pravima i zatraži od država učesnica da odgovore da li su njihove špijunske aktivnosti u skladu sa standardima Konvencije vezanim za ljudska prava.

Evropski poslanici su, također, pozvali parlamente država članica da sprovedu istrage o aferi američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) čiji je agent Snowden bio, kao što je to učinio njemački Bundestag, prenosi Tanjug.

PS SE je zaključila da "nemilosrdan tretman" američkih vlasti prema Snowdenu ne doprinosi uspostavljanju međusobnog i javnog povjerenja.