BIH

Nino Pršeš autor novog znaka Islamske zajednice u BiH: Želio sam dati svoje viđenje onoga sa čim sam rastao

Rijaset Islamske zajednice u BiH prihvatio Izvještaj Komisije za izbor logotipa

Dž. Č. /Fena

21.4.2015

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je  na vanrednoj sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, prihvatio Izvještaj i zaključke Komisije za izbor znaka/logotipa Islamske zajednice u BiH.

Ocijenjeno je da je javni anonimni konkurs za grafičko oblikovanje znaka i logotipa bio uspješan, jer se došlo do rješenja koje u potpunosti zadovoljava kriterije i uvjete konkursa. 

Rad po šifrom "ELIF_1" autora Vahidina Nine Pršeša iz Sarajeva najbolje je ocijenjen te ga je Komisija jednoglasno izabrala.

Pršeš je od ranije poznat javnosti BiH po predstavljanju naše zemlje na Euroviziji 2001. godine, ali i po brojnim drugim hitovima koju su bili aktuelni 2000-ih godina.

U razgovoru sa Pršešom otkrivamo da novi znak Islamske zajednice u BiH sadrži tradicionalne forme uz implementaciju novih i modernijih elemenata koji do sada nisu korišteni.

- Bavim se grafičkim dizajnom dugi niz godina, te sam zbog toga, i uz nagovor prijatelja Hamdije Dizdara, želio dati svoje viđenje onoga sa čim sam ja rastao i sa čim mislim da bi se Islamska zajednica u BiH trebala predstavljati kod nas i u svijetu - kazao je Pršeš za naš portal.

Izabrani rad, pored toga što je u potpunosti ispoštovao sve propozicije, istakao se idejom i originalnošću. 

- Znak je koncipiran na savremen način, a ponuđeni likovni tretman sadrži tradicionalnu notu te je kao takav primjeren instituciji kojoj je namijenjen - navodi se između ostalog u izvještaju Komisije. 

Nakon okončanja pravnih formalnosti i dogovora s autorom koji su u toku, dizajn znaka/loga će biti predstavljen široj javnosti. 

Rijaset IZ u BiH zadovoljan je velikim odzivom kvalitetnih radova na konkurs te se zahvaljuje svim autorima i grupama koje su poslale svoja rješenja.