BIH

Igor Crnadak nakon aktiviranja SAA: Ovo je najvažniji događaj za BiH od početka evropskih integracija

Ministar vanjskih poslova BiH

Autor:M. Ke.

21.4.2015

Aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je najvažniji događaj za BiH od početka njenih evropskih integracija, ocijenio je danas u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, ističući da bi naša zemlja u naredne dvije godine mogla steći kandidatski status za članstvo u EU.

- BiH od danas ima status pridruženog člana EU i potencijalnog kanditata. Ovaj sporazum provodiće najviše dvije instance, odnosno Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, koji će činiti Savjet EU i Evropska komisija, s jedne strane, i Savjet ministara BiH, s druge strane, kao i parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji će činiti parlamentarci dvije strane, rekao je Crnadak.

On je naglasio da su sve oči su uprte u mehanizam koordinacije i da će to biti jedan od prvih velikih testova ovih vlasti.

- Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno pameti i mudrosti da ne dozvolimo da ovo postane neki novi "Sejdić-Finci" problem, već da ćemo mu pristupiti na kontruktivan način, jer rješenje je na samo jedan korak - naglasio je Crnadak.

On je rekao da je posjeta Vašingtonu i zasjedanju Svjetske banke i MMF-a bila veoma uspješna, jer je ključnim ljudima ovih institucija predstavljena opredjeljenost svih nivoa vlasti u BiH da zajedno sprovode reforme.

Uslovi, koje je MMF postavio, u prvom redu odnose se na sređivanje radnih prava, s tim da za sada još nije poznato kako će to biti definisano. Hoće li to biti regulisano zakonom ili na drugi način, biće poznato poslije posjete delegacije MMF-a krajem mjeseca.