BIH

U Tuzli otvoren Regionalni energetski forum

Pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Autor:M. Ah.

21.4.2015

U Tuzli je danas zavnično otvoren Regionalni energetski forum REF 2015 pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz podršku Udruženja za razvoj „NERDA“.

Održavanje REF 2015 predstavlja početnu aktivnost u procesu kreiranja regionalne platforme za koordinaciju energetske tranzicije.

Ciljevi održavanja ovogodišnjeg Foruma su razmjena informacija, iskustava i "naučenih lekcija" iz procesa transformacije elektroenergetskih sektora u zemljama regiona, kao i procjena trendova za njegov razvoj u EU, te identifikacija ključnih izazova održivog razvoja sektora, koji će osigurati dugoročnu sigurnost snabdijevanja.

-Tuzlanski kanton će dobiti dobar benefit, kao i svi mi iz regiona koji sudjelujemo u forumu. Energetika nije regionalni program, ona ima nekih regionalnih posljedica i uzroka ili rješenja. Ali, stvarno se danas energetika tretira kao regionalni, europski i svjetski problem. Naša ideja je da kroz poliranje tih problema doprinesemo boljitak u svemu što je povezano sa energetikom - kazao je Slavko Krajcar, predsjednik Savjetodavnog odbora REF „2015“ i profesor elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu.

Regionalni energetski forum je stručno-poslovni skup i predstavlja događaj na kojem će renomirani stručnjaci iz BiH i regije diskutirati o aktuelnim temama iz oblasti energetskih politika, primjene novih tehnologija i investicijama u elektroenergetskom sektoru, kao i pravcima razvoja energetike.

Forum će trajati danas i sutra, a učesnici su akteri energetskog sektora, donosioci političkih i poslovnih odluka, predstavnici regulatornih agencija, stručnih i naučnih zajednica, međunarodnih institucija i razvojnih agencija, nevladinih organizacija i drugi.