BIH

Barš obmanjuje javnost, krediti vezani za euro neće doživjeti sudbinu kredita u švicarskim francima!

Udruženje korisnika kredita "Švicarac" upozorava

Fena

21.4.2015

Udruženje korisnika kredita "Švicarac“ ocijenilo je danas da je cilj izjave direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša, da bi krediti vezani za euro (euribor) mogli doživjeti sudbinu i rast rata kao krediti vezani za CHF, obmanjivanje javnosti i skretanje pažnje s "otimačine i pljačke“ koja je u toku nad korisnicima kredita u CHF.

Iz Udruženja navode da je trenutna vrijednost euribora na međunarodnom tržištu na najmanjem nivou u zadnjih 10 godina, te se ona zadnjih mjeseci kreće oko 0,25 posto, a da je najviša vrijednost u posljednjih 10 godina zabilježena 2009. i iznosila je 6,50 posto.

Tvrde da će izjava direktora Barša imati značaja za nekog ko je ovih dana podigao kredit vezan za euribor, te ako njegova vrijednost u narednom periodu poraste za dva do tri a nikako za 110 posto, kao što je bio slučaj s kreditima vezanim za CHF.

Iz ovog udruženja naglašavaju da korisnicima koji su podigli dugoročni kredit u periodu između 2000. i 2008., kada se vrijednost euribora kretala između tri i pet posto, u ugovorima piše da kamatnu stopu čini zbir fiksne marže (zarada banke) i visina euribora (cijena novca na londonskoj berzi).

Dodaju da su banke, kad je 2009. vrijednost euribora dostigla 6,5 posto, s pravom obavijestile klijente da su prinuđene podići kamatu za razliku rasta vrijednosti euribora, ali kada je njegova vrijednost pala na tri posto i nastavila padati (skoro punih pet godina je vrijednost euribora između 0,25 i 0,50 posto), nisu obavijestile klijente o smanjenju kamata već šute i "pljačkaju“ bh. građane pod okriljem regulatora rada banaka - agencije za bankarstvo FBiH i RS.

- Krediti vezani za euribor neće doživjeti sudbinu kredita vezanih za CHF kako je naveo Zlatko Barš, izuzev kod onih korisnika koji su kredite podigli zadnjih mjeseci i koji mogu očekivati rast rate za dva do tri posto u narednom periodu - saopćeno je iz UKK "Švicarac“.