BIH

Eksperti iz Evropske komisije posjetili Tužilaštvo BiH

Sastanak je organizovala Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika u našoj zemlji

Fena

21.4.2015

Delegacija članica Evropske komisije (EC), koju sačinjava šest stručnjaka, posjetila je Tužilaštvo BiH.

Cilj posjete bio je da se stručnjaci EC-a upoznaju o sveobuhvatnim aktivnostima koje se provode u svrhu efikasnijeg provođenja Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

Sa delegacijom se sastao glavni tužilac Goran Salihović, zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Božo Mihajlović, tužiteljica pomenutog Odjela Sena Uzunović i šef Kabineta glavnog tužioca Hasan Pleh.

Predstavnik EUROPOL-a se također pridružio ovom sastanku, kako bi pružio sveobuhvatnu ocjenu politike za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.

Glavni tužilac Salihović govorio je o naporima i ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH u proteklom periodu, planiranim rezultatima i aktivnostima u borbi protiv trgovine ljudima, terorizma, organiziranog kriminala, ratnih zločina i drugih krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

Teme sastanka odnosile su se na tri komponente: - zakonsku komponentu (harmonizacija zakonodavstva sa stečevinom EU; uzajamnu pravnu pomoć; okvir za saradnju u sudskim pitanjima; zakonodavstvo o kibernetičkom kriminalu), - komponentu provođenja zakona (identifikacija žrtava; svijest o izrabljivanju na radu, izrabljivanju djece i o novim oblicima regrutiranja preko interneta; regionalnu saradnju agencija za provođenje zakona; internu koordinaciju, odnosno - socijalnu komponentu (uloga NVO-a; pristup finansiranju; pristup žrtava socijalnim službama; zaštita žrtava; prava djece).

Na sastanku, u direktnom kontaktu sa stručnjacima, pružila se mogućnost konstruktivne razmjene mišljenja te upoznavanja kolega o aktivnostima koje se provode.

Sastanak je organizovala Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika u BiH, sa Tužiteljstvom BiH, pod pokroviteljstvom TAIEX-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.