BIH

Svečanu zakletvu za policijskog službenika BiH položilo 49 kadeta

U sjedištu Direkcije za koordinaciju polcijskih tijela BiH u Sarajevu

Autor:Es. D.

21.4.2015

Svečanim postrojavanjem i polaganjem zakletve danas je u Sarajevu predstavljena prva generacija od 49 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.

Oni su, u skladu sa Nastavnim planom i programom, uspješno završili jednogodišnju osnovnu policijsku obuku za sticanje čina policajac u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Tokom današnje svečanosti koja je održana u sjedištu DKPT-a, kadetima su se obratili ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

- Ušli ste u jednu časnu profesiju koja traži veliku odgovornost. Mogu vam reći da je to častan posao i da uvijek imate na umu da na svakom mjestu štitite integritet i ustavno uređenje BiH. To od nas traže građani BiH i to će biti vaš najbolji doprinos ovoj državi. Nemojte u svom poslu podržavati niti preferirati bilo koju političku partiju, nemojte pripadati bilo kojoj političkoj partiji. Vaš interes je da pripadate državi BiH i svim njenim građanima – rekao je, obraćajući se kadetima, ministar Mektić.

On im je još poručio da je njihova isključiva dužnost zaštita imovinske i lične sigurnosti svih građana BiH.

- Na tom putu ništa časnije ne možete uraditi ako odgovorite tom izazovu i tom zadatku. Mi ćemo učiniti sve da policiju što je moguće više depolitizujemo, da je oslobodimo svih političkih uticaja i da policija radi profesionalno i odgovorno svoj posao – rekao je Mektić.

Direktor DKPT-a Mirsad Vilić, također je, obraćajući se kadetima čestitao im na današnjem danu i zaposlenju.

Primanje na policijsku akademiju bio je veliki uspjeh i polazna tačka za budući poziv koji ste izabrali i siguran sam da ste u ovom trenutku ponosni na vaše opredjeljenje da štitite i čuvate sigurnost svih građana u BiH. Vaš početak bit će pun novh iskušenja i novih pogleda na ono što vas čini čovjekom koji je izabrao da savjesno i profesionalno štiti integritet i sigurnost svih građana BiH – rekao je Vilić.

On je dodao da njihova misija treba biti usmjerena prema tome – kako postati najbolji policajac.

Uvažavajte vaše kolege, poštujte zakone ove države volite državu BiH, budite profesionalci, poštujte integritet vašeg budućeg poziva i budite ponosni na amblem kojeg nosite jer Direkcija je vrlo važna karika u lancu sigurnosti BiH – poručio je Vilić.