BIH

Pružanje toplog doma djeci bez roditeljskog staranja

TRAVNIK Projekt Centra za socijalni rad

K. KAVAZOVIĆ

21.4.2015

Centar za socijalni rad Travnik pokrenuo je promociju hraniteljstva kao posebnog vida zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Cilj je omogućiti djeci stvaranje osjećaja kao da borave u vlastitim porodicama.  

Velike potrebe  

Ovo je drugi put da ovaj centar promovira hraniteljstvo, a razlog su sve veće potrebe za zbrinjavanje djece u porodičnom okruženju.

- Doista potrebe Centra za socijalni rad Travnik su opravdane jer imamo veliki broj djece bez roditeljskog staranja, veliki broj porodica koje su pod rizikom od razdvajanja. Na području Srednjobosanskog kantona nemamo ustanovu za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja - kazala nam je Ivana Egonjić, socijalna radnica i koordinatorica projekta.

ivana-egonjic1

Egonjić: Opravdane potrebe

Prema podacima Centra za socijalni rad, evidentirano je 30 mališana bez roditeljskog staranja te oko 20 porodica koje su pod rizikom od razdvajanja. U isto vrijeme postoji samo jedna hraniteljska porodica pa iz ove institucije pozivaju zainteresirane da se jave i budu dio ovog projekta.

Obuka i pomoć

Zakon o socijalnoj zaštiti Srednjobosanskog kantona previđa obuku i pomoć, ali i naknade za hraniteljske porodice koje mjesečno iznose 406 KM. Ovaj projekt Centar za socijalni rad uspješno je provodio i prije nekoliko godina.