BIH

SARAJEVO Policija u punoj pripravnosti zbog utakmica na Grbavici i Otoci

Saopštenje iz MUP-a KS

Redakcija

21.4.2015

Sa početkom u 16.30 sati sutra će se u Sarajevu odigrati dvije fudbalske utakmice i to na stadionu Grbavica između Željezničara i Slobode te na stadionu Otoka između Olimpica i Sarajeva.

Povodom toga Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je saopštenje koje prenosimo u cijelosti:

"Raspolažemo informacijama o mogućem organizovanom dolasku većeg broja navijača pomenutih klubova. S tim u vezi, nadležne policijske uprave će formirati štabove osiguranja i sačiniti Operativne planove, kojima će biti obuhvaćeno fizičko, operativno, saobraćajno i kontra-diverziono osiguranje pomenutih događaja.

Operativnim planovima će se odrediti konkretni zadaci i angažovati dovoljan broj policijskih službenika koji će biti raspoređeni u skladu sa istim. Također, predviđen je i određeni broj policijskih službenika koji će biti u rezervi za slučaj eventualne potrebe.

Operativno-komunikacijski centar MUP-a Kantona Sarajevo će koordinirati cjelokupne aktivnosti na području Kantona Sarajevo, koje će biti poduzete u vezi sa osiguranjem pomenutih utakmica.

S obzirom na specifičnu situaciju kada se na području Kantona Sarajevo istovremeno osigravaju istovremeno dvije fudbalske utakmice, na kojima se očekuje veći broj navijača, apelujemo na sve građane, a posebno na navijače da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi uticale na sigurnost, odnosno remećenje javnog reda i mira kao i činjenje krivičnih djela.

Očekujemo da ove manifestacije proteku u atmosferi  fer i sportskog navijanja. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva će poduzeti sve mjere i radnje u skladu sa zakonom, svojom nadležnošću i operativnim planovima, kako bi se preduprijedile nezakonite radnje pojedinaca ili grupa, koje se neće tolerisati", saopšteno je iz MUP-a KS.