SPORT

U julu ću ponovo ići u Srebrenicu i dotaći kamen na kojem sam rođen

SUDBINE Emir Sulejmanović predstavljen u Italiji

Autor:(E. J.)

21.4.2015

Emir Sulejmanović otvorio je novo poglavlje u karijeri. Nakon Finske, Slovenije i Španije, 19-godišnji bosanskohercegovački košarkaš profesionalnu karijeru, barem do kraja ove sezone, gradit će u Italiji.

Jedan od najboljih mladih evropskih košarkaša u svom uzrastu, kao posuđeni igrač španskog giganta Barcelone nastupat će za italijanskog prvoligaša Kapo d'Orlando.

Steći iskustvo

- Kad sam stigao u Barcelonu, sebi sam kao cilj postavio da se izborim za mjesto u prvom timu. Iskustvo koje ću steći u Italiji je veoma bitno za mene. Kad su me pitali da li želim iskoristiti mogućnost i igrati za klub u Seriji A, rekao sam: "Da, ići ću".

Liga je dobra, mogu trenirati uz iskusne košarkaše, igrati protiv jakih rivala i još više naučiti. U Orlandu je i legenda Barcelone Đanluka Bazile (Gianluca Basile), ponosan sam što ću igrati uz njega. Treninzi su jaki, ali volim držati visok intenzitet, mislim da mi dobro ide - rekao je na zvaničnom predstavljanju u italijanskom klubu mladi krilni centar, čija je životna priča zaintrigirala tamošnje novinare.

Podsjetimo, Emir Sulejmanović rođen je 13. jula 1995. godine u srebreničkom selu Luke, dva dana nakon pada Srebrenice.

Porodica Sulejmanović preživjela je genocid koji su počinile srpske snage nad bošnjačkim stanovništvom na području Srebrenice. Njegova rahmetli majka Vahdeta, s Emirom u naručju i s bratom Semirom, koji je tada imao osam godina, uspjela se probiti do Kaknja.

Otac Nedžad završio je u zarobljeništvu, bio je i u logoru u Srbiji prije nego što je 1996. oslobođen te se napokon priključio supruzi i sinovima s kojima je potom živio u Finskoj.

Najtužniji dan

- Kao i svakog ljeta, i ovog ću 11. jula u Srebrenici odati počast žrtvama i otići u šumu te dotaknuti kamen na kojem sam rođen. Ovo će biti 20. godišnjica masakra, a 11. juli je jedan od najtužnijih dana u mom životu.

sulejmanovic-barcelona56

Cilj je izboriti prvi tim Barcelone

Kad sam u Srebrenici, uvijek se zapitam kako su se ove stvari desile, zašto je ubijeno toliko nedužnih ljudi. To ne smijemo zaboraviti, takve stvari nikad se ne smiju ponoviti - rekao je Emir.

 U bh. dresu iduće godine?

Sulejmanović je nekada igrao za kadetsku reprezentaciju Finske i vjerovatno će morati čekati do ljeta 2016. da zaigra za selekciju BiH. Tada bi, s napunjenom 21 godinom, prema propisima Međunarodne košarkaške federacija (FIBA), imao pravo promijeniti sportsko državljanstvo i obući dres svoje domovine.

Emir je već nekoliko puta bio na pripremama naših mlađih selekcija čekajući dozvolu FIBA-e. Odbio je poziv Finaca koji su bili spremni čak da ga uvrste u seniorski tim koji je 2014. nastupio na Svjetskom prvenstvu.

Porazili Armani

Sulejmanović je debitirao za Kapo d'Orlando u neočekivanoj pobjedi nad euroligašem Armanijem iz Milana (71:57) u 27. kolu italijanskog šampionata. Emir je za 13 minute imao pet skokova (bez poena).

Armani je i dalje prvi s omjerom od 23-4, dok je Orlando 13. u konkurenciji 16 klubova sa 10-17.