BIH

Odmaralište u Dubrovniku od Vlade želi kupiti firma "Benis"

SAZNAJEMO Šta će Kanton odlučiti nakon odustajanja Nijaza Skenderagića

A. Na.

21.4.2015

U nastavku pete sjednice Vlade KS ministri bi trebali razmatrati prijedlog ortačke grupe, koju predvodi bh. privrednik i političar Nijaz Skenderagić, za prodaju odmarališta u Dubrovniku, koje je u vlasništvu Kantona.

Međutim, s obzirom na to da je u izjavi za naš list Skenderagić kazao da je odustao od ponude, iako to Vlada KS još zvanično ne zna, za kupovinu odmarališta, oko 200 kvadrata devastiranog objekta i 1,2 duluma zemljišta, u dubrovačkom Gružu, kako saznaje "Dnevni avaz", i dalje je zainteresirana firma "Benis", koja je dostavila drugu najpovoljniju ponudu.

U vezi s kupovinom odmarališta, prema dokumentaciji Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP), pregovaralo se dva mjeseca. U tom periodu održana su četiri radna sastanka sa zainteresiranim kupcima, ali konkretnih dogovora nije bilo.

- Vlada KS je kao početnu cijenu odredila 2.000.000 KM, dok je sudski vještak i procjenitelj za građevinarstvo Pavlo Latinica procijenio njenu tržišnu vrijednost na 570.679,82 KM. U posljednjoj, odnosno četvrtoj ponudi Skenderagić je nudio 680.000 KM, a druga firma 640.000 KM - stoji u dokumentaciji KAP-a.

Tu se priča o kupovini odmarališta, međutim, ne završava. Iako su pregovori propali, Vlada KS odnosno KAP nikada nije vratila cijeli iznos uplaćenog depozita firmama. Tako je, kako nam je rečeno u Vladi KS, od 100.000 KM "Benisu" vraćeno 40.000 KM, a svoj depozit potražuje i Skenderagić.