SARAJEVO

Porodice šehida ljute na općinu Novi grad

Familije nekih boraca tvrde da nisu pozvane na 23. godišnjicu

Autor:A. NALO

21.4.2015

Porodice šehida i poginulih boraca čiji su najmiliji poginuli prije 23 godine, u toku agresije na BiH, u grupi zajedno s herojem i generalom Armije RBiH Safetom Hadžićem, ogorčeni su na Općinu Novi Grad, organizatora obilježavanja godišnjice.

Zaslužili poštovanje

Proteklog je vikenda, naime, obilježena 23. godišnjica, na koju je pozvana porodica rahmetli Hadžića, dok su pojedini članovi familija njegovih poginulih saboraca, kako tvrde, zaboravljeni.

- Uvažavajući neosporni doprinos rahmetli Hadžića, smatramo da su i ostali zaslužili poštovanje. Najmanje što je Općina mogla uraditi jeste da i nas pozove da prisustvujemo godišnjici. Prije su nas i posjećivali te nam govorili da žrtva mog oca Seada Velića nikada neće biti zaboravljena. Međutim, nedugo nakon toga zaboravili su na nas i cijelu njegovu porodicu - kazala je kćerka Melisa Kustura.

melisa-kustura

Kustura: Prije su nas posjećivali

Svake godine na taj dan, ističe Kustura, veliča se ime samo jednog borca, dok se njegovi saborci spominju u jednoj rečenici, a često ne bude ni toga.

S druge strane, iz Općine Novi Grad kazali su jučer za „Dnevni avaz“ da se sva obilježavanja značajnih datuma i događaja organiziraju u saradnji s boračkim udruženjima.

 Preuzeli obavezu

- Sve aktivnosti u vezi s obilježavanjem 18. aprila ranije je provodilo Udruženje “Patriotska liga”, koje trenutno ima zastoje u radu. Zato je Općina preuzela tu obavezu. Moguće je da neki od članova porodica šehida i poginulih boraca nisu direktno pozvani na obilježavanje. Nastojat ćemo da ovakvih propusta više ne bude - rekli su iz Općine.

Informacije putem udruženja ili Općine

- S obzirom na to da je program obilježavanja godišnjice pogibije rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca ustaljen već godinama, smatramo da su oni koji su željeli prisustvovati obilježavanju mogli jednostavno doći do informacija. O svim terminima obilježavanja mogli su se informirati putem boračkih udruženja ili općinske Službe za boračka pitanja - kazali su iz Općine.