SARAJEVO

Probna matura pokazala da učenici najviše vole biologiju

PRIPREME Osnovci testirani iz bosanskog jezika, fizike i hemije

Autor:F. N.

21.4.2015

Velika trema i napetost jučer su vladale među učenicima devetih razreda svih škola u KS, koji su polagali probnu eksternu maturu iz bosanskog jezika, fizike i hemije. Prema rasporedu, đaci će danas imati probno testiranje iz matematike, historije i geografije, a u srijedu iz prvog stranog jezika, informatike i biologije.

Kako nam je kazao ministar obrazovanja, nauke i mladih Elvir Kazazović (SDA), probnoj maturi pristupilo je 4.135 učenika iz KS i 200 učenika iz drugih gradova i država.  

Tri zadatka

- Probna matura traje tri dana, a učenici polažu predmete iz kojih će biti testirani u junu. Najveći interes je za biologiju, gdje se za polaganje prijavilo 2.843 učenika, te za geografiju 1.923 učenika. Samo 325 učenika opredijelilo se za fiziku - kazao je Kazazović i dodao da su neaktivne e-mail adrese škola predstavljale najveći problem.  

U Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“ na testiranju iz fizike jučer smo zatekli samo petero učenika, a kazali su nam da će im probna matura mnogo koristiti.

Učenik Nidal Damir Čatak rekao nam je da je izabrao fiziku jer mu je jednostavnija u odnosu na ostale predmete.

- Planiram upisati Elektrotehničku školu i znanje iz fizike će mi dobro doći. Imali smo tri zadatka i sedam tekstualnih pitanja. Imao sam veliku tremu, ali će biti lakše na eksternoj maturi u junu - dodao je Čatak.

skola-matura6

Učenici jučer polagali bosanski jezik, fiziku i hemiju

Učenica Lea Jesenković izabrala je fiziku jer smatra da je lakša i da se može brže naučiti. Osim za fiziku, ona se odlučila i za geografiju.

- Volim fiziku. Planiram upisati Prvu gimnaziju i ovo je velika olakšica jer sada znam kako će izgledati testiranje u junu. Iako znam da se probna matura neće bodovati, imala sam veliku tremu - kazala je Jesenković.

Redovna nastava

Hanan Numanović, učenica koja je probnu maturu polagala u OŠ „Alija Nametak“, rekla nam je da test iz bosanskog jezika nije bio težak, ali da će se za juni bolje pripremiti.

- Najviše me strah matematike. Izabrala sam historiju i biologiju, jer to su predmeti koje učim bez poteškoća. Zbog redovne nastave nemam puno vremena za pripremanje - rekla je Numanović.

Testove dobili e-mailom

Kako nam je rekla direktorica OŠ „Velešićki heroji“ Jasna Nikšić, prvi dan polaganja probne mature odvijao se nesmetano, a polaganju je pristupilo 50 maturanata.

- Učenici su najviše zainteresirani za biologiju i geografiju. Testove dobijemo putem e-maila pola sata prije početka, isprintamo ih i podijelimo učenicima - dodala je Nikšić.