BIH

Struja ponovo poskupljuje!?

SAZNAJEMO "Elektroprijenos" zatražio povećanje tarifa

Autor:M. AŠČIĆ

21.4.2015

Uprava "Elektroprijenosa" BiH uputila je prije nekoliko dana zahtjev Državnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju (DERK), u kojem traži određivanje novih tarifa za usluge prijenosa električne energije, saznaje "Dnevni avaz".

Račun potrošača

U dopisu je zatraženo povećanje tarifa za 12,8 posto, a ako DERK prihvati njihov zahtjev, moglo bi doći do novog blagog poskupljenja električne energije, jer će se povećanje mrežarine odraziti na konačne iznose na računima potrošača.

Tako će građani koji mjesečno potroše 30 KM struje dodatno platiti još oko 30 do 40 feninga.

Mirsad Salkić, član DERK-a, potvrdio je za naš list ovu informaciju. Kazao je da već vodi postupak u skladu za zahtjevom "Elektroprijenosa" da bi se vidjela njegova opravdanost.

- DERK će prije konačne odluke sve najprije dobro provjeriti da bismo vidjeli zbog čega bi tarifa trebala biti veća. To ne mora značiti da će zahtjev "Elektroprijenosa" uopće biti uvažen. No, i da odluka bude pozitivna, a ne vjerujem da hoće, ona neće toliko utjecati na konačni račun potrošača jer su to mali iznosi - kaže Salkić.

matan-zaric181213

Žarić: Tražimo preraspodjelu tarifnih sredstava

S druge strane, Matan Žarić, direktor "Elektroprijenosa", tvrdi da nije riječ ni o kakvom zahtjevu za povećanje tarife, nego traže da DERK izvrši preraspodjelu postojećih tarifnih sredstava te da se izvrši balansiranje zbog novih troškova.

- Vjerujem da to ne može utjecati na povećanje cijene električne energije jer u tom pravcu nismo ni išli - ističe Žarić.

Bili protiv

Elvedin Grabovica, direktor "Elektroprivrede BiH", kaže da je upoznat sa zahtjevom "Elektroprijenosa", ali da EPBiH s tim nema ništa.

- Ako DERK uvaži zahtjev "Elektroprijenosa", poskupljenje struje je neminovno. Mi smo bili protiv toga, ali vidjet ćemo šta će reći DERK. Povećanje mrežarine diktira i cijenu struje. Nažalost, najviše će ispaštati građani - navodi Grabovica.