BIH

Bh. intelektualci za dijalog Bošnjaka i Srba

REAKCIJE Filandra, Filipović i Mulabegović o Vučićevoj ideji

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

21.4.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete Novom Pazaru jučer je rekao da je spreman razgovarati sa svim Bošnjacima, i „onim u Sarajevu i onim u Novom Pazaru“. Vučić je poručio da svi koji misle da pravoslavci i muslimani mogu živjeti odvojeno, ili "tako da nekih nema", ne razumiju koliku štetu prave svom narodu.

vucic

Vučić: Pozvao na saradnju i razgovor

- Spreman sam da razgovaram sa svim Bošnjacima, s onima u Sarajevu i Pazaru, da otvorimo pravi dijalog, da ne bude sukoba i da gradimo zajedničke domove, kao i da razmišljamo o zajedničkoj budućnosti - rekao je Vučić.

Sporna pitanja

Bošnjački intelektualci u jučerašnjim izjavama za "Avaz" pozdravili su ovu Vučićevu izjavu i izrečene poruke te naglasili da su one veoma važne u svjetlu budućih odnosa Srbije i BiH, koji se, kako su kazali, „moraju odmaknuti od ratne prošlosti“. Vučićevu izjavu pozdravlja i Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Filandra ističe da je Vučić politički lider koji je u vlastitoj zajednici napravio određene iskorake u odnosu na prošlost te da za otvaranje dijaloga o svim spornim pitanjima, kada su u pitanju Srbija i srpski narod, postoji više razloga.

sacir-filandra22

Filandra: Više razloga za otvaranje dijaloga

- Posebno zbog činjenice da se u ovom trenutku, jednostavno, moraju stvarati zajedničke pretpostavke za jednu zajedničku, dobrosusjedsku i normalnu budućnost. BiH i Bošnjaci sa Srbijom i Srbima imali su i imaju jednu dugu i vrlo protivrječnu povijest. I u svjetlu agresije na BiH i svih zločina i ljudskih stradanja ne može se ostati na pozicijama koje je rat postulirao - kaže Filandra.

Akademik Muhamed Filipović navodi za „Avaz“ da je ova Vučićeva izjava „veoma dobra“. Naročito zbog toga što, kako kaže profesor Filipović, nije formalna niti iznuđena od međunarodne zajednice, te je od ključnog političkog značaja za dvije zemlje.

- Može se reći da je konačno došla jedna sadržajna izjava koja nije samo formalna ili iznuđena od međunarodnih faktora kao što je bio slučaj s Tadićem (Borisom, op. a.) i njemu sličnim srbijanskim političarima. Ona polazi od toga da je historija odlučila da u zajedničkoj domovini Bosni žive Bošnjaci i Srbi, kao što u Srbiji žive Bošnjaci kojima je Srbija domovina. Ova Vučićeva izjava stvarno otvara perspektivu da dvije zemlje razgovaraju na nov način – kaže akademik Filipović.

Normalna budućnost

I Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), pozdravlja Vučićevu izjavu te ističe da BiH i Srbija, kao prvi susjedi, moraju rješavati otvorena pitanja. No, Mulabegović kao preduvjet otvorenom dijalogu i budućoj saradnji dvije zemlje ističe nekoliko stvari.

nedzad-mulabegovic22

Mulabegović: Prihvatiti realnost prošlosti

- I sam gospodin Vučić shodno toj izjavi mora prihvatiti realnost prošlosti u kojoj je i sam, nažalost, učestvovao na jedan negativan način. Potrebno je da prizna genocid u BiH u kojem je direktno participirala država u kojoj je on na mjestu predsjednika Vlade, da se pokloni žrtvama u Srebrenici i da, jednostavno, otvori proces katarze Srbije kao države i srpskog naroda, u vezi s dešavanjima u devedesetim godinama - kaže Mulabegović.

Bolji život

- Jednostavno, zadatak je novih generacija da raščišćavaju taj teren i idu dalje da stvaraju pretpostavke za normalan i bolji život. Zbog toga je vrlo pozitivno to što je rekao Vučić - kaže profesor Filandra.