GLOBUS

Eksplodirala bomba ispred španske ambasade u Tripoliju

Posljednji u nizu napada

Fena

21.4.2015

Bomba je eksplodirala ispred španske ambasade u libijskoj prijestonici u ponedjeljak navečer, saopćili su mještani, u posljednjem u nizu napada na strana diplomatska predstavništva u toj sjevernoafričkoj zemlji.

- Čuli smo glasnu eksploziju - izjavio je jedan stanovnik Tripolija koji živi u blizini ambasade, ptenosi Reuters.

Španske novine El Mundo javile su da niko nije povrijeđen jer je Španija, poput većine zapadnih i arapskih zemalja, povukla svoje diplomate prošlog ljeta nakon što su izbili teški sukobi između suparničkih naoružanih grupa u Tripoliju.

Na slikama postavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti šteta načinjena na zidovima zgrade. Niko nije preuzeo odgovornost za napad i nije bilo nikakve reakcije zvaničnika iz Tripolija.

Militanti lojalni Islamskoj državi preuzeli su odgovornost za niz nedavnih ubistava stranaca kao i za napade na ambasade i naftna polja u Libiji.

Militanti Islamske države iskoristili su haos u Libiji, gdje se dvije suparničke vlade u savezništvu s brojnim oružanim grupama bore za kontrolu nad zemljom četiri godine nakon svrgavanja Muamera Gadafija.

U nedjelju je radikalna grupa ubila tridesetak etiopskih hrišćana, dva mjeseca nakon što je odrubila glave 21 egipatskom Koptu na libijskoj plaži.

Libijska međunarodno priznata vlada ima sjedište na istoku zemlje otkako je suparnička grupa nazvana "Libijska zora" osvojila Tripoli u augustu prošle godine, uspostavljajući rivalsku administraciju.