BIH

Mujić: Husein Smajić želi oteti vakufsko zemljište!

BUGOJNO U Medžlisu IZ u nevjerici nakon presude Općinskog suda

A. MANDŽIĆ

21.4.2015

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bugojno ogorčeni su presudom Općinskog suda Bugojno od 14. aprila, u slučaju koji je vodila sutkinja Katica Soldo, a kojom je dio parcele Pršljanica površine 7.980 kvadrata dodijeljen porodici Lučić.

Riječ je o zemljištu koje je još davne 1932. godine od Ilije Lučića kupila Fatima Šupa, rođena Pandžo. Jedna od Fatiminih zakonitih nasljednica, Ševala Pandžo, tu je zemlju nakon smrti svog muža dala u hajr kao opće dobro i vakuf džamije u Veseloj.
 
Vraćen postupak

- Mi u Medžlisu IZ Bugojno s nevjericom smo primili tu vijest, a razlozi su brojni. Prvi je taj što je sutkinja Katica Soldo 26. jula 2011. godine po istom sudskom sporu donijela presudu u korist Medžlisa IZ Bugojno, nakon čega je Kantonalni sud u Novom Travniku 12. decembra 2012. zbog formalnih propusta u tužbi Igora Lučića i drugih poništio presudu Općinskog suda u Bugojnu te predmet vratio prvostepenom sudu. U ponovljenom postupku Medžlis IZ Bugojno pribavio je i nove dokaze, ali ovaj put sutkinja Soldo nije sudila po pravdi - kaže predsjednik MIZ Bugojno Haris Mujić.
 
U međuvremenu, održana je i vanredna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bugojno kojoj su prisustvovali i predstavnici Džematskog odbora Vesela. Predsjednik i glavni imam MIZ Bugojno održali su sastanak s načelnikom Hasanom Ajkunićem, od kojeg su zatražili da stane u zaštitu vakufske imovine.

U posjeti MIZ Bugojno i džematu Vesela boravio je i muftija travnički Ahmed ef. Adilović, koji je kazao da je pokušaj uzurpacije vakufskog zemljišta Pršljanica nedopustiv.

- Ne možemo dozvoliti da se ono što je vakufsko otme. Ovo zemljište pripada džematu Vesela i MIZ Bugojno i održavaju ga više od 50 godina, tu je situacija potpuno jasna. Mi poštujemo druge, ali ne damo svoje - kazao je muftija Adilović.

U MIZ Bugojno smatraju da iza cijelog ovog slučaja stoji bugojanski poduzetnik Husein Smajić, čije imanje graniči s parcelom Pršljanica. Smajić je, kako je pojasnio predsjednik MIZ Bugojno Haris Mujić, 2010. godine s Igorom Lučićem potpisao predugovor da će zemljište od njih kupiti ako spor bude riješen u njihovu korist.

husein-smajic-pan

Smajić: Predugovor s Lučićima

Smajić je javnosti postao poznat kada je na svom zemljištu krajem prošle godine
otkrio ostatke srednjovjekovne rimokatoličke crkve. Tada je naveo kako "želi dio svog imanja pokloniti Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno sagradila crkva".

Dobio publicitet

- Kao i svi mještani Vesele, Smajić je znao za temelje i zidine crkve, jer se njegova kuća nalazi odmah uz njih. Ostaci crkve ranije su bili zasuti i zatrpani nasipom kojim je Smajić formirao vještačko jezero za akumuliranje vode za mini centralu. Da je kojim slučajem u prvom sudskom postupku riješio sve u svoju korist, siguran sam da temelje ne bi ni iskopao. Ovako je dobio publicitet u BiH i evo sada i presudu Katice Soldo u sporu protiv Islamske zajednice u BiH - ističe predsjednik Džematskog odbora Vesela Jasmin Husić.

Mujić je najavio da će džemat Vesela, MIZ Bugojno i Muftiluk travnički kao institucije IZBiH poduzeti sve kako bi zaštitili svaki kvadrat vakufske imovine. Najavio je podnošenje prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću protiv sutkinje Soldo.

Smajić: Smeta im crkva koja će se tu graditi

Kontaktirali smo jučer i Huseina Smajića, koji kaže da je i sam protiv oduzimanja bilo čije imovine, ali da je u ovom slučaju sudska presuda jasna.

- Ovdje je u pitanju obnova crkve iz 7. ili 8. stoljeća. Ja nisam tužitelj i ne želim uzeti ničiju zemlju. Tužitelji su Lučići, Hrvati čija jeste zemlja po gruntovnici, a u prilog tome sve se nalazi u presudi.

Ja tu želim napraviti najveću tvornicu novca u BiH, da se bavim vjerskim turizmom, gdje ću uvezati i Ajvatovicu. Njima smeta crkva koja će se tu graditi, a ne smiju to direktno reći. Ovdje imamo presudu u kojoj je sve kristalno jasno - naveo je Smajić.