BIH

Radnici "UNIS Toolsa" razočarani nakon sastanka sa premijerom, Novalić izbjegavao novinare

Najavili nastavak protesta

E. T.

21.4.2015

16:10 Nakon dvosatnog sastanka sa premijerom Novalićem, predstavnici radnika su izašli vidno razočarani i ogorčeni na stavove premijera prema njihovim problemima. Kazali su da svoj protest nastavljaju sutra , ali i narednih dana. Također, premijer im je obećao da će sutra ponovo imati proširen sastanak kojem će prisustvovati i predstavnici Sindikata Federacije.

Dževdo Bešlija, jedan od radnika koji je bio na sastanku s premijerom kazao je da ne može vjerovati da premijer nema razumijevanja za njih, iako je bio član Nadzornog odbora ovog preduzeća.

- Razočaran sam. Ne znam šta da kažem. Premijer nam nudi navodne "planove rješenja". Spominje čak i stečaj što mi nikako ne želimo - kazao je Bešlija.

Premijer Novalić nije se pojavljivao pred novinarima ni prilikom dolaska u Vladu, a ni nakon sastanka.

14:35 Kako saznajemo od našeg novinara na licu mjesta, predstavnici Sindikata "Unis Toolsa" su ušli na sastanak sa premijerom Federacije Fadila Novalića.

13:25 Kako saznajemo avion u kojem je bio premijer Federacije BiH Fadil Novalić je sletio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Radnici "Unis Toolsa" ga očekuju svakog trenutka ispred Vlade kako bi počeli pregovore

11:41 -  Vjekoslav Barić, predsjednik Sindikata "Unis Toolsa" kazao je da su podnijeli zahtjev za jednokratnu pomoć Ministarstvu energije, rudarstva i industrije jer kako kaže, nemaju novca da dolaze na proteste, a ni za hranu.

- Zijad Tvrtković direktor našeg "Unis Toolsa" već dva mjeseca se ne pojavljuje se u firmi, niti razgovara s radnicima. Pojaviće se samo na primopredaji dužnosti, on je zakucao posljednji čavao u mrtvački sanduk, pa je i proizvodnja stopirana - kazao je Barić.

Poruka direktoru ovog preduzeća na jedanom od transparenata glasi: " Zijo Tvrtkoviću ostvio si nas na cjedilu".

11:05 Novi dan obespravljeni radnici počeli su ponovo u "štrajkačkom kutku" ograničeni žutom trakom i policijom.

U iščekivanju da se nešto dogodi, niko se radnicima nije obratio, a samo je ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović u prolazu kratko sa njima razgovarao.

vlada-protest-12

Radnici polako gube strpljenje, ali kako su kazali našem novinaru ispred Vlade, neće otići dok ne vide konkretno rješenje.

Nekolicina njih je skeptična da će uopće doći do sastanka sa Novalićem, dok predstavnici sindikalnog povjereništva vjeruju da će ipak premijer Fadil Novalić naći vremena i makar razgovarati sa njima.

9:57- Ispred zgrade Vlade FBiH stigli su radnici firme "UNIS Toolsa", gdje, kako je najavljeno treba da se sastanu sa premjerom Fadilom Novalićem.

09:00 - Radnici "UNIS Toolsa", nekadašnje alatnice "Pretisa", čijih će se 45 radnika i danas okupiti pred  Federalnom vladom. Ovaj put od Vogošće do Sarajeva neće ići pješke, kao što su to jučer uradili, jer su radnici, uz pomoć dobrih ljudi, uspjeli sebi obezbjediti sredstva za prijevoz.  

radnici-unis-toolsa-2

 - Ako Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH ne bude imao ključ za rješenje naših problema mi ćemo mu predati ključ od naše fabrike pa nek proda  naše pogone ili sa njima radi šta hoće. Nadati se da će  Novalić, u odnosu na resornog ministra Reufa Bajrovića koji nam jučer ništa konkretno nije mogao reći, imati sluha i pomoći nam da postavljanjem novog menadžmenta, pomogne da  „Unis Tools“ stane na zelenu granu. On je inače nekada bio član  Nadzornog odbora naše firme.  Naši problemi su rješivi. Mi ne tražimo milostinju. Tražimo samo  pokretanje proizvodnog ciklusa  i da,  konačno, kao svi normalni ljudi  počnemo živjeti od vlastitog rada. Inače, sedam godina nam nije povezan staž niti  su upčlaćivana srerdstva za  zdravstveno osioguranje. Sporazum  potpisan sa menadžmentom o isplati minimalnih ličnih dohodaka se ne poštuje, isplate ličnih dohodaka su stale - kaže Vjekoslav Barić, predsjednik sindikalnog povjereništva vogošćanske firme.