BIH

Mladen Ivanić: BiH će dobiti novu šansu!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Autor:A. LONČARIĆ

21.4.2015

Nakon sedam godina potpune blokade i pauze na evropskom putu, Bosni i Hercegovini  današnjim aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ponovo se otvaraju perspektive.

Takvog je mišljenja Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji u intervjuu za "Dnevni avaz" dan uoči važne odluke EU kaže da je to prva konkretna nagrada nakon što su Predsjedništvo BiH, a potom i Parlament BiH usvojili Izjavu o putu BiH ka EU.     

- To pokazuje da je BiH prisutna u Evropi, jer nakon sedam godina potpunog beznađa otvara se nova perspektiva. To se vidjelo i na sastanku 20 ministara vanjskih poslova, gospođe Mogerini (Federica Mogherini) i gospodina Hana (Johannes Hahn) sa mnom i s ministrom Igorom Crnatkom. Tako veliki interes odavno nije zabilježen i mislim da je to prilika koju ovog puta trebamo maksimalno iskoristiti - kaže Ivanić.

Snažan motiv

Koje obaveze sada stoje pred bh. institucijama?

- Te obaveze ogledaju se u potrebi da se definiše program ekonomskih reformi s jedne strane kao naša obaveza, a s druge strane motivacija koju vlasti trebaju imati za ulazak u reforme, a to je neka vrsta nagrade ako svoj posao dobro provedemo. To je faza koju treba završiti do ljeta i očekuje se da u tome ključnu ulogu imaju predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri i da oni zajedno s Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama dogovore program.

Ja sam danas (jučer, op. a.) insistirao da je istinski motiv potreba da se podrže budžeti entiteta, jer su oni u ozbiljnim teškoćama i finansijska podrška bila bi snažan motiv da se svi uključe u provođenje tih reformi. Obaveza nas ključnih političkih ličnosti koje nećemo učestvovati u formiranju programa reformi jeste da obezbijedimo tu podršku. Nakon toga treba definisati mehanizam koordinacije i time se ispunjavaju uslovi da se može aplicirati za kandidatski status. Od nas će zavisiti kada će to biti.

Je li BiH sprema prijeći prvu prepreku mehanizam koordinacije?

- Različiti nivoi vlasti moraju imati pravo da učestvuju u svemu, jer se odlučuje o temama o kojima ti nivoi odlučuju. Za razliku od entiteta, koji imaju tolike ustavne nadležnosti, ključni problem javlja se ako kantoni imaju određeni problem. Budući da su svi kantoni, barem u ovom mandatnom periodu, s vlašću koju čine SDA i HDZ, to znači da te dvije stranke u svakom mehanizmu mogu naći način da dođe do deblokade. Neće biti promjene nadležnosti, nego će se naći mehanizam deblokade iz donošenja odluka naše komplikovane ustavne strukture.
 
Mogu li se očekivati sankcije i u kojem obimu ako ne budemo ispunili obaveze?

- Sankcija sigurno neće biti, ali će biti ignorisanja BiH i to znači tavorenje. Neće Evropa raditi nikakve sankcije ako vi ne želite da joj se priključite. Ali, sigurno u tom slučaju nećemo imati podršku i to znači nastavak agonije u kojoj smo bili posljednjih sedam-osam godina, a mislim da to nikome nije u interesu.

Uski interesi

Nakon usvajanja Deklaracije u Narodnoj skupštini RS povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, uslijedile su reakcije OHR-a, Delegacije Evropske unije i Ambasade SAD. Kako to komentirate?

- Da nije bilo zahtjeva, ne bi bilo ni usvajanja Deklaracije. Dok se ne shvati da je rat završen i da nijedna strana ne treba nikoga izazivati, nećemo imati normalne prilike. Jednog dana morat će se shvatiti da postoji RS i da ne treba ići na njeno ukidanje nego, naprotiv, treba učiniti sve da ona bude učesnik u dogovorima. Moje je mišljenje da se u svemu ovome previše vodilo uskim političkim interesima, dodvoravanju vlastitom političkom tijelu.

Posebno tu mislim na inicijative koje su osporavale Dan RS i smatram da je sve ovo skupa bilo nepotrebno, ali za mene očekivano. Nije bilo realno očekivati da će NSRS tek tako prihvatiti ukidanje Dana RS i da će to provoditi bez problema. Nadam se da će svima pamet doći u glavu i da će se nastojati naći kompromisna rješenja.

Budući da iza ovog zahtjeva stoji bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, jesu li narušeni vaši odnosi unutar Predsjedništva BiH?

- Taj zahtjev došao je u prošlom mandatu. Uvjeren sam da ga ne bi bilo da sam imao priliku da budem s njim u prošlom mandatu i da ga upozorim na moguće implikacije. To nema nekih posljedica na nas, ali bi eventualno donošenje odluke moglo proizvesti političke probleme. Ja ću, međutim, sve učiniti da se to ne desi. Iako, bojim se da ozbiljnih političkih problema u BiH može biti.

Ne mogu dijeliti srpski narod

- Server ima pravo na svoje mišljenje, kao što i ja imam na svoje. Očekivati od mene da budem onaj koji će dijeliti srpski narod nije realno. Ja to nikada neću uraditi i zbog toga mislim da BiH treba ispunjavati sve svoje obaveze koje ima sa NATO-om, ali o pitanju članstva rekao sam svoj stav. Mislim da je on fer i svi oni koji ga dobro razumiju znat će da uopšte nije štetan po BiH.