NOGOMET

Trenutak istine za Bajern

Večeras će biti poznati prvi polufinalisti u najelitnijem fudbalskom takmičenju

Autor:E. MASLO

21.4.2015

Od trenutka kada važi pravilo gola u gostima, 178 puta su klubovi bili u prilici da prođu dalje u evropskim takmičenjima nakon poraza u prvom meču rezultatom 1:3. Samo tri puta u historiji ta misija završena je uspješno!

Taj podatak dovoljno govori koliko će Bajernu večeras od 20.45 sati biti teško da eliminira Porto i plasira se u polufinale Lige prvaka. Osim toga, najtrofejnijem njemačkom klubu nikada u historiji nije uspjelo da ode u narednu fazu evropskog takmičenja kada je poražen u gostima s dva i više golova razlike u prvoj utakmici. Revanš protiv Porta na Alijanc areni bit će najteži ispit Pepa Gvardiole (Guardiola) otkada je na klupi Bavaraca.

Otišli doktori

- Vjerujem u moj tim. Želimo pokazati svijetu koliko možemo. Imamo minus, ali čeka nas 90 minuta pred našim navijačima, finale, koje, uvjeren sam, možemo dobiti. Ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri - izjavio je Gvardiola.

Inače, poslije utakmice u Portu, cijeli ljekarski tim Bajerna podnio je ostavku, jer je već neko vrijeme trpio kritike trenera Gvardiole da je odgovoran za ogroman broj povreda prvotimaca ove i prošle sezone, od kojih su neke bile veoma teške, a neke prešle u hronične. Među njima je Hans-Vilhelm Miler-Volfart (Wilhelm Muller-Wohlfahrt), koji je u klubu od 1977. godine. Doktor nije više u Bajernu, a pitanje je hoće li i Pep biti ukoliko minhenski tim i drugu sezonu pod njegovim vodstvom ne stigne bar do finala.

I u ovom meču Gvardiola neće moći računati na povrijeđene Davida Alabu, Arjena Robena (Robben), Mehdija Benatiju, Toma Štarka (Stark) i Havija Martineza (Javi), dok je pod znakom pitanja nastup Franka Riberija (Franck Ribery).

Nakon svih ovih potresa Bajern je proteklog vikenda u Bundesligi slavio na gostovanju Hofenhajmu 2:0, a njemački reprezentativac Žerom Boateng (Jerome) smatra da je ta utakmica recept za Porto.

- Najvažnije je da ne primimo gol, a sa dva u mreži rivala mi smo u polufinalu - konstatirao je Boateng.

“Zmajevi” iz Portugala vjerovatno ni sami nisu očekivali da će na Alijanc areni čuvati dva gola prednosti, a trener Hulen Lopetegi (Julen Lopetegui), bivši Gvardiolin saigrač iz Barcelone, najavljuje još jedan kvalitetan meč svog tima.

- Bajern je i dalje favorit, možda malo manji nego uoči prvog meča, ali pokazali smo da možemo. Očekujem burnih 90 minuta - poručio je španski trener.

Povratak Zlatana

Istovremeno, na Kamp nouu očekuju prijatnu večer. Barcelona dočekuje Pari Sen Žermen poslije 1:3 na gostujućem terenu, ali i s povratnikom u tim Zlatanom Ibrahimovićem. Zvijezda PSG-a postigao je 21 gol u 41 utakmici za Barcelonu u sezoni 2009./2010. prije nego što je prešao u Milan. Šveđanin bh. korijena prvi meč propustio je zbog suspenzije.

Trener Barcelone Luis Enrike (Enrique) istakao je da njegov tim ne smije potcijeniti Parižane.

- Veliki dio posla smo završili u prvom meču, međutim, najveća greška bila bi kada bismo pomislili da je sve gotovo. Uvjeravam naše navijače da to nećemo učiniti - izjavio je Enrike.

Ibrahimovićeve o Barci

- Sanjao sam da prijeđem u Barcelonu. Nakon svega mislim da bi bilo bolje da se neki snovi nikada nisu ostvarili.

- Startao sam dobro, a onda je Lionel Mesi preuzeo riječ. On je želio igrati u napadu, a ne na krilu, tako da se taktika iz 4-3-3 promijenila u 4-5-1. Bio sam žrtvovan i nikada više nisam osjećao slobodu na terenu.

- Barcelona je kupila Ferrari, a vozili su me kao da sam Fiat.

- Shvatio sam kako je sve funkcioniralo u Barceloni, ali je moj  problem bio samo jedan čovjek – Gvardiola. Ako nemate motivatora, ne želite da se borite. On je kukavica bez trunke dostojanstva.

- Kada sam igrao za Barcu, osjećao sam se kao da sam se opet vratio u školu. Niko od igrača nije odavao dojam superzvijezde, što je čudno. Mesi, Čavi, Inijesta... cijela ekipa – izgledali su kao školarci. Najbolji fudbaleri na svijetu stajali su pognutih glava, a meni ništa nije bilo jasno. Bilo je smiješno.  

178 puta su klubovi bili u prilici da prođu dalje u evropskim takmičenjima nakon poraza u prvom meču 1:3. Samo tri puta u historiji se ta misija završila uspješno!