BIH

SIPA lišila slobode šest osoba zbog ratnog zločina

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH

Redakcija

21.4.2015

Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros na području opština Bužim i Bosanska Krupa, provedena je akcija u kojoj je više desetina policijskih službenika SIPA-e djelovalo po uputstvima tužioca i izvršilo lišenje slobode ukupno šest osoba osumnjičenih za ratne zločine.

 
Slobode su lišeni:
- Nanić Zijad (52) iz Bužima,
- Kudelić Esad (49) iz Bužima,
- Bapić Nedžad (40) iz Bosanske Krupe,
- Salkić Senad (48) iz Bužima,
- Isaković Samir (44) iz Bužima, i
- Mustafić Hasan (61) iz Bužima.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su u periodu od novembra 1994. godine do augusta 1995. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, odnosno na teritoriji opština Cazin, Velika Kladuša i Bužim, između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) s druge strane i oružanog sukoba između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u improvizovanom zatvoru formiranom u Komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu ''Radoč'' u mjestu Radoču, opština Bužim:

- Nanić Zijad u u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade i Kudelić Esad u svojstvu komandira voda Vojne policije u Komandi 505. brigade, ostali u svojstvu vojnih policajaca, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da su u navedenom zatvoru 8 zarobljenih pripadnika VRS lišena života, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Oni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su Nanić Zijad i Kudelić Esad počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH u vezi sa članom 180. stav 2. KZ BiH, a Bapić Nedžad, Salkić Senad, Isaković Samir i Mustafić Hasan krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.