BIH

Panonska jezera do 1. juna bit će spremna za kupače

TUZLA Uoči sezone počela rekonstrukcija čuvenog kupališta

A. HADŽIĆ

21.4.2015

Priprema kompleksa Panonskih jezera u Tuzli za ovogodišnju sezonu kupanja već je počela. Trenutno se radi rekonstrukcija prvog i drugog, a u pripremi je i treće jezero, koje bi već u maju trebalo biti otvoreno.

Čišćenje instalacija

- Trenutno mijenjamo tehnologiju prečišćavanja vode. Vrše se pregledi i čišćenje podzemnih instalacija, niveliranje preljeva, čišćenje odvodnih kanala kao i sve druge radnje koje su propisane pravilnicima o održavanju, da bi jezera u svim segmentima spremno dočekala sezonu kupanja - kaže za naš list Maid Porobić, direktor JKP „Pannonica“ Tuzla.

panonsko-panorama-pripreme

U toku radovi na prvom i drugom te otvaranju trećeg bazena

Posljednji mjesec radnici „Pannonice“ koriste svaki sunčan dan da bi na obali jezera bio nasut šljunak, ofarbani slapovi te izvršene popravke sitnih kvarova na dijelovima infrastrukture, nastalih tokom zimskog perioda.  

Održavanje čistoće

Inače „Pannonica“ ima zaposlenih 30 radnika, a u sezoni dodatno bude angažirano i do 100. Veliki broj ih radi na održavanju čistoće kompleksa jezera te se brine o sigurnosti kupača.

Slično prethodnim, i ove godine sezona kupanja na Panonskim jezerima bit će otvorena 1. juna. Osim kupača iz Tuzle, veliki broj njih očekuje se iz susjednih općina TK, kao i sa šireg prostora Federacije, ali i Republike Srpske.

Vlastita sredstva

- Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prošlu godinu smo poslovali s gubitkom, ali smo gubitak sanirali iz akumulirane dobiti našeg preduzeća. Bez obzira na sve, troškovi rekonstrukcije bit će plaćeni vlastitim sredstvima - navodi Porobić.