GLOBUS

Podržan plan o hitnom djelovanju zbog stradanja imigranata

Kao odgovor na tragične događaje u Sredozemnom moru

A.U.

20.4.2015

Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova država članica EU podržali su danas na zajedničkom sastanku u Luksemburgu plan od 10 tačaka o hitnom djelovanju kao odgovor na dramatičnu situaciju u Sredozemnom moru, gdje je na stotine migranata nastradalo pokušavajući da se domogne Evrope.

Ovaj plan su predložili visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za imigracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Mogerinijeva i Avramopulos su istakli da plan u 10 tačaka "zahtijeva zajedničke napore evropskih institucija i svih 28 zemalja članica".

"Moramo da preduzmemo direktne, praktične i značajne mjere. Ako ne djelujemo sada, kriza će dobiti opasne razmjere u narednim mjesecima", upozorio je Avramopulos, predstavljajući plan akcije novinarima.

Mogerinijeva je rekla da su plan podržali ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU na sastanku u Luksemburgu.

Ovaj plan će biti predstavljen i u četvrtak, 23. aprila, na vanrednom sastanku šefova država i vlada EU u Briselu, koji je sazvan nakon novog brodoloma koji se juče dogodio duž libijske obale kada je poginulo na stotinu ljudi.

Plan EU predviđa povećanje sredstava agencije Fronteks, udvostručivaem sredstava za operacije praćenja i spašavanja na moru, naveli su diplomatski izvori.

"Potrebno je više sredstava, više brodova", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.