KOLUMNE

Ivanićev autogol

Komentar dana

Amil DUČIĆ

21.4.2015

S pravom je ugledni profesor na Univerzitetu "John Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer) kritizirao nedavnu, krajnje kontroverznu tvrdnju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da BiH može ući u NATO samo onda ako i kada u taj savez uđe Srbija.

Opravdano je konstatirao da riječi Ivanića, aktuelnog šefa države, ne samo da negiraju višegodišnji angažman institucije na čijem je čelu, kada je riječ o približavanju NATO-u, nego da ugrožavaju i suverenitet BiH.

Ivanić, koji je trenutno od svih funkcionera na vlasti čovjek s najdužim političkim stažom u institucijama BiH, morao je, a u tome se slaže i profesor Server, "znati bolje".

Jer, ma kako se ova izjava, u kontekstu trenutnih unutrašnjopolitičkih te regionalnih odnosa, doimala pragmatičnom, nesumnjivo je ona za Ivanića, otkako je na čelu aktuelnog saziva Predsjedništva BiH, do sada njegov najveći autogol.

S druge strane, ne treba ni tvrditi da je već sada izgubio utakmicu u svom mandatu. Vremena za "iskupljenje" sigurno da ima, a ono će ovisiti upravo o državničkom ponašanju aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH te njegovim narednim potezima na euroatlantskom putu naše države.

Jedno je sigurno, ni vrijeme ni okolnosti, kao ni bilo kome drugome, neće mu dati prostora za retrogradno djelovanje.

Štaviše, u vezi s ovim pitanjem Ivanić bi se mogao ugledati čak i na Milorada Dodika iz 2012. godine, s obzirom na to da je i on tada zajedno s ostalim liderima potpisao sporazum o rješavanju pitanja vojne imovine, koji je bio uvjet za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Ostaje da se vidi šta će na tom planu donijeti najavljeni sastanak potpredsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, odnosno hoće li na njemu, kako se nada profesor Server, biti potcrtano da Srbija mora poštovati pravo BiH da sama donosi odluku o NATO-u.