BIH

Manijaci ogorčeni napisima u medijima: A ko će majci vratiti izgubljenog sina

Udruženje navijača izdalo saopštenje

Redakcija

20.4.2015

Udruženje navijača FK Željezničar oglasilo se novim saopštenjem povodom događaja koji je potresao Bosnu i Hercergovinu krajem prošle sedmice kada je na stadionu Grbavica stradao Mirza Raščić.

Saopštenje preuzimamo u cijelosti.

"Tahirović tvrdi da je bio pretučen i da nije nišanio u Mirzu Raščića“, „Ubici žao navijača, ali tvrdi da je pucao u samodbrani“,„Mirza je spasio Izu, on se vratio i hladnokrvno ga ubio!“ "Traje borba za vođu Željinih navijača, uprava neće pred kamere", su samo neki od bombastičnih naslova koji su se pojavili u medijima povodom nedavnog ubistva našeg Mirze Raščića. Rekla-kazala, načuli, anonimna izjava, Facebook klik majstori, Google analitika majstori, i zaboravljeni mediji, imaju za cilj samo njima poznato: okrenuti istinu.  
Istina je ta da je Mirza Raščić hladnokrvno i ciljano ubijen samo iz razloga što je te večeri bio tu. Direktni očevici, a možemo reći i učesnici su dali svoje izjave policiji iste večeri kad se i ubistvo i desilo, čak je i uhapšeno nekoliko ljudi koji su došli na KUM, da vide mogu li pomoći nastradalom momku. Mi nismo sud, niti smo policija, niti tužilaštvo da sudimo, niti optužujemo, niti branimo, mi želimo da javnost i sud znaju istinu.
 
Oni koji su tu bili kobne večeri znaju šta i kako se dogodilo i rekli su svoje policiji, i ovim putem da svi znaju istinu o toj večeri: Mirza Raščić i nekoliko drugih Manijaka su tu večer volonterski radili kako bi pripremili gostovanje navijača FK Željezničar u Vitezu, gdje su primali uplate za organizirane autobuse.

Da, Amar Zulić je bio tu, da Izudin Tahirović je bio tu, da i nekolicina drugih navijača je bila tu. Amar Zulić i Izudin Tahirović su se potukli, zbog neposrednih optužbi zbog postavljanja bombe dan prije na sjevernoj tribini, gdje je Zulić reagirao prema Tahiroviću na nasilnički način, zbog usmene optužbe da je bomba postavljena na račun Tahirovića da se uplete policija u to djelo.

Prisutni navijači spriječili su Zulića da pretuče Tahirovića, koji se nakon toga malo udaljio s mjesta tučnjave, ali se vratio u prostoriju, nakon odlaska Zulića koji je napustio prostoriju navijača u svom smjeru, da traži zub za koji mu je Raščić pomogao da ga nađe. Cijelim tokom ove tuče, Raščić je sjedio za „radnim stolom“, osim onog trenutka kad je pomogao Tahiroviću da nađe zub. Samo nekoliko minuta poslije odlaska Zulića i nađenog zuba, Tahirović se udaljio i vratio s pištoljem i mučki i hladnokrvno ciljao prema Raščiću.

Prvim hicem je promašio Raščića koji se bacio na pod u ćošak prostorije te mu prišao na dva koraka i ispalio 5-6 hitaca u njegovom pravcu. Prisutni su počeli bježati, oni koji su ostali bili su zaleđeni i šokirani, i oni su ti koji su u tom šoku pružili neku pomoć Raščiću. Tahirović je napustio mjesto. Ostalo znate, a mi se pitamo samo: ko će majci i sestri vratiti izgubljenog sina i brata, i ko će Manijacima vratiti taj osmijeh koji je imao Raščić? Sud neće, ali sud je taj koji mora znati istinu, piše u saopštenju Udruženja navijača FK Željezničar.