BIH

Jusuf Nurkić: Nisam pogriješio kada sam izabrao NBA prije Evrope

Bh. centar o debitantskoj sezoni u najjačoj svjetskoj ligi

Emir JESENKOVIĆ

20.4.2015

Jusuf Nurkić. Do prije pet godina ovo ime bilo je nepoznato čak i onima koji za sebe vole reći da im košarka teče venama. Danas, to ime staje uz bok najvećim centrima na planeti s kojima je u proteklih šest mjeseci vodio žestoke duele pod NBA koševima.

Naravno, Jusuf je još daleko od rejtinga kakav uživaju divovi poput Tima Dankana (Duncan), braće Paua i Marka Gasola (Marc), Demarkusa Kazinsa (DeMarcus Cousins)... ali činjenica da je od igrača koji je na početku sezone uglavnom statirao na klupi, stigao do statusa člana prve petorke u Denver nagetsima, "primoravši" u tom procesu klupske šefove da nimalo naivnog ruskog centra Timofeja Mozgova pošalju u drugi klub, govori da u tom momku definitivno ima "nešto".

Sve je bilo novo

To "nešto", pored enormne snage i pokretljivosti za igrača od 212 centimetara i 125 kilograma te sasvim opipljivog doprinosa na parketu, otkrili su i američki stručnjaci, navijači, novinari... kojima je bilo teško shvatiti da doskorašnji anonimus ima ne samo drskosti da "lupa banane" etabliranim NBA zvijezdama, ne pokazujući previše respekta, čak i ne bježeći ni od verbalnih obračuna...

Zbog toga nas nije iznenadio način na koji je u intervjuu za "Dnevni avaz" 20-godišnjak iz Živinica komentirao svoju debitantsku sezonu u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi:

- Siguran sam da je ocjena vrlo uspješna iako su mnogi očekivali suprotno, odnosno da neću igrati i da sam pogriješio što sam izabrao NBA prije Evrope. Još jednom sam dokazao da je to bio najbolji potez.

Zbog toga je moja poruka da su snovi ostvarivi ako vjeruješ u sebe, jer ako nećeš ti, sigurno neće ni drugi vjerovati u tebe! Dokazao sam da se sve može kada se nešto želi. Sve je bilo novo za mene, ali sam u prvoj godini u NBA uspio mnogo toga. Najvažnije je bilo dobiti minute, a znamo da to i nije čest slučaj s Evropljanima u prvoj sezoni.

Šta je bio Vaš najveći problem u NBA?

- Sve je novo, način života, putovanja, mnogo više utakmica... Ritam je ovdje mnogo i brži i teži. Nov si u svemu tako da si morao na sve misliti. Košarka kao da je nekako po strani, a tek tamo igraš protiv najboljih igrača na svijetu.

Sada znam šta očekivati i siguran sam da će sljedeća sezona biti mnogo lakša i mnogo zabavnija. Ovo se, jednostavno, mora proći, prošli su svi prije mene, pa moram i ja.

Šta je ono na čemu ćete najviše raditi uoči nove sezone, šta morate popraviti?

- Na mnogo toga ću raditi, siguran sam da mogu napredovati u svemu. Mnogo pažnje ću posvetiti tijelu i pokušati se pripremiti još bolje. To je najvažnije zbog ritma NBA lige u kojem imamo putovanja skoro svakog drugog dana i, naravno, 82 utakmice regularne sezone.

 Loša slika

Denver nagetsi su imali burnu sezonu - trejdovi igrača, smjena trenera, mnogo poraza (52 u 82 susreta)... Kako komentirate sve što se dešavalo u Vašem timu?

- Sezona je bila teška zbog mnogo razloga, bilo je i povreda i trejdova i smjene trenera. Sve je to utjecalo na to da se stvori loša slika na terenu i da imamo toliki broj poraza. Nadam se da će sljedeća sezona biti mnogo uspješnija kako za nas, tako i za naše navijače.

Očekujete li, možda, izbor u neku od najboljih debitantskih petorki, žalite li što niste prihvatili poziv za nastup u meču mladih zvijezda na All-star vikendu?

- To me, jednostavno, ne interesira, tu sam gdje sam htio biti. Na meni je sada da radim i da pokažem svoj potencijal do kraja. Žaljenje? Nikada nisam žalio zbog sličnih stvari, zašto bih sada? Razlog zbog kojeg me nije bilo na All-staru, ne mogu vam, nažalost, reći. No, složit ćete se sa mnom da je porodica važnija od bilo koje utakmice.

Sparsi će odbraniti titulu

Ko bi se, prema Vašem mišljenju, mogao u plej-ofu domoći titule NBA prvaka. Koje su ekipe ostavile najbolji utisak na Vas?

- U finalu vidim Klivlend kavalirse i aktuelne prvake San Antonio sparse i očekujem još jednu titulu San Antonija. Njihova forma je uvijek najbolja na kraju sezone, kada je najvažnije.

U Americi se brže živi

Kako je bilo navići se na život u Americi?

- Ovdje se veoma brzo živi i potrebno je određeno vrijeme za prilagodbu. Smatram da će sljedeća sezona i s tog aspekta biti mnogo lakša za mene.

Upitan nastup u reprezentaciji

Odgovor na pitanje o mogućem nastupu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na predstojećem Evropskom prvenstvu nismo dobili, jer Jusuf nije želio govoriti o planovima za ovo ljeto, tokom kojeg bh. košarkaše očekuju pripreme, a potom i Eurobasket u Francuskoj, izuzev da će mu prioritet biti saniranje povreda stopala i koljena, koje vuče već dva mjeseca.

To nije iznenađenje, jer je dobro poznato kakav se verbalni rat, nakon što se Jusuf nije vratio na pripreme bh. seniora prošlog avgusta, vodio na relaciji Nurkić - Košarkaši savez BiH i koji će, prema svemu sudeći, imati sudski epilog.

Nurkić je tvrdio da je povrijeđen, druga strana je uzvratila da je riječ o režiji, pisala su se saopćenja, spominjalo se ko je i koliki patriota...

Zbog toga je veoma teško prognozirati kakav će Jusufov stav biti kada je riječ o učešću u seniorskoj reprezentaciji nakon što je s juniorskom i mladom izborio najviši rang evropske košarke A-diviziju.

Ugovor na četiri godine

Jusuf je prošlog jula stavio potpis na četverogodišnji ugovor s Denver nagetsima, vrijedan 8,4 miliona dolara.

Prema ovom sporazumu, kakav potpisuju svi debitanti s NBA drafta (Jusuf je izabran na 16. poziciji prve runde prošle godine), klub je imao opciju da nakon dvije sezone raskine saradnju. Prije Nagetsa, Jusuf je igrao za prvaka Hrvatske Cedevitu iz Zagreba te za slovensko Laško.