CRNA HRONIKA

U ratu ga kao bebu pronašla i odgajala Ivanka Šućur

Druga strana priče o optuženom Elvisu Salkanoviću

Ad. A.

20.4.2015

Pojavili su se novi detalji o životu Elvisa Salkanovića (23), kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu optužilo da je ucjenom prisilio 17-godišnjakinju iz Sarajeva na spolni odnos te da je od nje iznuđivao novac.

Elvis je ratne 1993. godine ostao sam, a poslije pada jedne granate u Sarajevu pronašla ga je Ivanka Šućur (65). Ivanka je krenula po vodu kada je uslijedilo žestoko granatiranje. Da bi pronašla zaklon, potrčala je do zgrade prema prostoru turističkog ureda i tu je začula dječiji plač.

- Ušla sam u prostoriju i na podu, u prljavštini, vidjela dijete koje je pužući pokušavalo dohvatiti komad polomljenog stakla. “Nemoj to dirati”, upozorila sam ga. Pritrčao mi je i tako jako me zagrlio, da ga nisam mogla odvojiti od sebe – kazala je novinarima Ivanka pokazujući Elvisovu odjeću i bočice, koje i danas čuva u metalnoj kutijici.

Nakon toga Ivanka je uzela dječaka u naručje i odnijela ga do policije, misleći da će mu pronaći roditelje, ali su joj rekli da dječačića niko ne traži. Nije joj ostalo ništa drugo već da ga ponese kući. Kada ga je presvlačila, među njegovim stvarima pronašla je cedulju na kojoj je pisalo da se zove Elvis Salkanović, da je rođen 9. januara 1992. u Čapljini, da mu je majka umrla, a otac Ahmet pobjegao. Ivanka je od sigurne smrti spasila, prehranila i odgojila ratno siroče Sarajeva te je zbog tog djela 16 godina kasnije u Zagrebu dobila nagradu “Ponos Hrvatske”.

Ivanka se poprilično razočarala kada je doznala da je Elvis optužen za ucjenu djevojke. On je i ranije osuđivan zbog ucjenjivanja na sličan način jedne žene koja ja bila udata.