BIH

Zbog siromaštva na Balkanu vjeruju radikalnim vođama

EKSKLUZIV Šta otkriva studija s Kosova o vrbovanju terorista

K. KEŠMER

20.4.2015

Teroristi Islamske države (IS) objavili su još jedan snimak na kojem je prikazano stravično ubistvo nekoliko kršćana iz Etiopije zarobljenih u Libiji, javile su jučer svjetske agencije. Samo dan ranije u Afganistanu je ista organizacija izvela napad u kojem je ubijeno više od 30 osoba, a stotine su ranjene.

Na novom snimku od 29 minuta vide se dvije grupe džihadista. Jedna od njih djelovala je na jugu, a druga na sjeveru Libije, gdje su Etiopljani oteti. Kako se navodi, grupa kršćana na jugu je upucana, dok su džihadisti sa sjevera odsjekli glave zarobljenicima. Još nije poznato ko su bili zarobljenici, ni kada su oteti.

Nove mjere

Istovremeno, američke vlasti poduzimaju nove mjere u borbi protiv terorizma te vrbovanja stranih dobrovoljaca, uključujući i područje Balkana. Kako saznaje "Avaz", na Kosovu je objavljen opširni izvještaj Centra za sigurnosne studije Kosova o toj temi.  

Izvještaj, na više od stotinu stranica, koji je podržala i Ambasada SAD na Kosovu, do u detalje istražuje uzroke i način odlaska ratnika s Kosova, kojih, kako navode, ima 232. U nekoliko navrata spominju se i veze sa BiH, za koju se navodi da ima 330 dobrovoljaca u IS-u, te se tvrdi da su slični razlozi i način vrbovanja. Kao glavnog organizatora odlaska dobrovoljaca na ratišta u Siriji i Iraku i priključivanje terorističkoj organizaciji Islamska država vidi u radikalnoj ideologiji pristaša tekfira, radikalne sekte koja slijedi iskrivljeno tumačenje islama.

faksimil-kosovo-izvjestaj

Faksimil izvještaja: Dobrovoljci uglavnom slijede ideologiju tekfira

Pripadnici ovog pokreta, kako se navodi, ne priznaju nikakvu pravnu državu niti muslimane koji ne prakticiraju njihovo učenje. Upravo radikalne vjerske vođe te ideologije ove studija prepoznaje kao jedne od ključnih instrumenata vrbovanja građana za ratišta.

Način finansiranja

Istraživanje je pokazalo da veliki broj građana Kosova, ali i BiH, više vjeruje vjerskim vođama i institucijama nego vladama, a do toga su doveli nestabilna vlast, korupcija i siromaštvo.

Kosovska studija također se pozabavila i načinom finansiranja radikalnih organizacija koje vrbuju građane. Oni su otkrili nekoliko firmi i navodnih humanitarnih organizacija koje su plaćale imame za vrbovanje. Jedna od tih humanitarnih organizacija djelovala je i u BiH, a riječ je o „Al-Waqf al-islamu“, čiji je direktor bio Ahmed el-Husaini, čije se ime spominjalo i na spisku terorista El-Kaide.

Prema tom izvještaju, a na osnovu podataka iz sredine 2014. godine, Kosovo i Bosna i Hercegovina na vrhu su liste država po broju dobrovoljaca koji se bore u Siriji i Iraku, u odnosu na broj stanovnika, iako najviše dobrovoljaca dolazi iz zemalja zapadne Evrope.

Osude zločina

Etiopija je jučer saopćila da ne može potvrditi da su žrtve čije se pogubljenje vidi na snimku koji je objavio IS etiopski kršćani, ali da u svakom slučaju osuđuje ovaj užasni zločin.
 
- Vidjeli smo snimak, ali naša ambasada u Kairu ne može potvrditi da su žrtve etiopski državljani - rekao je za Reuters portparol vlade Redvan Husein.