BIH

Filmska priča o razglednici koja je putovala 95 godina?

Neobično porodično blago familije Bičakčić

M. Ču.

20.4.2015

Kada je 2010. godine razglednica koju je potpisao Edhem Bičakčić, djed poznatog stomatologa Nadira Bičakčića, nakon 95 godina pronašla put kući, u Sarajevo, na Baščaršiju, bila je glavna vijest svih svjetskih i domaćih medija.

Uskoro se navršava stota godišnjica otkako je davne i ratne 1915., 18. juna, Edhem na crno-bijeloj fotografiji iz vojske, koju je služio u Mađarskoj, napisao pismo svojoj voljenoj supruzi Raziji, i ne sluteći da do nje nikada neće stići. Zvuči kao predložak za dobru filmsku priču, ali nije, iako postoje ozbiljni prijedlozi i planovi da to postane, povjerio nam je Nadir.

razglednica-edhem-bicakcic

Edhemova supruga Razija nikada nije dobila razglednicu

- Ne mogu vam opisati emocije kada sam prvi put u ruci držao tu fotografiju na kojoj je moj djed, koji je umro 1941. godine. Čudni su sudbinski putevi, i fotografija je do mene došla zahvaljujući našem čovjeku koji živi u Kaliforniji, strastvenom kolekcionaru Nihadu Ericu Džinoviću, koji ju je kupio za 50 dolara na nekom sajmu u Americi. Fotografija je sada na sigurnom među ostalim porodičnim blagom - kazao nam je.

pismo-edhem-bicakcic

Pismo Edhema Bičakčića iz 1915.

Njegov djed bio je više od potpisnika pisma na poleđini fotografije. Bio je historijska ličnost značajna za Sarajevo i BiH. Priča nam Nadir da je u dva mandata bio gradonačelnik Sarajeva i prvi u historiji koji je na tu funkciju, 1925. godine, došao voljom naroda.

- U drugom mandatu dobio je orden Legije časti predsjednika Francuske i prvi je s Balkana kojem je pripalo to vrijedno priznanje, koje je još Napoleon uspostavio. Zanimljivo je da je tri godine poslije mog djeda taj orden dobio nobelovac Ivo Andrić, a onda 25. godina poslije doživotni predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito. I niko između. Taj historijski moment veoma je bitan, ne samo za mene koji sam njegov potomak nego za sve nas - istakao je Bičakčić.