BIH

Počiteljci žele sami krojiti svoju sudbinu

Nakon što je Nikšićeva vlada dala čapljinskim vlastima mjesto na upravljanje

M. SMAJKIĆ

20.4.2015

To što je Federalna vlada Nermina Nikšića pred kraj mandata naumila da Počitelj bude dat Općini Čapljina na upravljanje, neće moći proći onako kako su to zamislili i uobličili svojom famoznom odlukom. Poručili su to jučer mještani Počitelja, koji, napokon, žele početi ubirati plodove turističke sezone, koja je zvanično počela.

Nema pomaka

 - Da se razumijemo, mi i geografski pripadamo općini Čapljina i faktički niko nije protiv da Čapljina ima neki nadzor nad Počiteljem, ali ne na ovaj način kako su oni to prezentovali, odnosno da će formirati javno preduzeće čije će sjedište biti u zgradi Općine. Jer, vrlo je važno koga će tu zaposliti. To, izgleda, samo Bog zna. Pa, mi imamo negativna iskustva s Općinom Čapljina, doduše ne sa Smiljanom Vidićem (načelnik, op. a.), nego s onima otprije. Mi smo se vratili 1998. godine, a do sada pomaka nema - kaže nam mještanin Dževad Ibrulj.

Počiteljci su, dodaje, odlučni u nakani da će od nove Federalne vlade zatražiti da formira posebno tijelo koje će upravljati starim dijelom Počitelja.

 - Do sada je Vlada FBiH uložila ovdje oko pet i po miliona KM i sada ta uložena sredstva dati Općini Čapljina, koja je, ne bih se rado vraćao na te događaje, srušila Počitelj. To nema logike, nema smisla. To je čisto licemjerstvo - ističe Ibrulj.

Maćehinski odnos

Slično razmišlja i Almin Kapetanović, koji iznosi kako bi najbolje rješenje bilo da Počiteljem upravljaju Počiteljci, kroz udruženje građana ili slično.

 - Mislim da bi bolje bilo da mi sami sebi krojimo sudbinu. Sigurno da niko od nas ne misli raditi ništa van zakona, a imamo dovoljno obrazovanih i školovanih ljudi koji mogu odgovoriti takvoj zadaći. Što se tiče Čapljine, ne bi nam bilo ni bolje ni gore, jer Federacija se prema nama ophodi maćehinski. Uložili su silna sredstva u objekte koji izgledaju kao  svemirski brod i koji nemaju nikakvog smisla - kaže Kapetanović.

Kuhari i umjetnici oduševljeni

Brojne Sarajlije jučer su pohodile Počitelj kako bi u prelijepom ambijentu i vrtu galerije „Mlaz“ svjedočili prvoj zajedničkoj izložbi Fikreta Libovca i Mensuda Keče. Upravo su ovi umjetnici postavku svojih radova nazvali „Zajedno“, a Počitelj su odabrali jer ih je ovaj gradić još kao učenike Umjetničke škole definirao. Također, kako je Kečo kazao, željeli su u „maloj, intimnoj galeriji na kultiviran i reduciran način pokazati to što rade u ovom trenutku“.

Da Počitelj treba biti ucrtan u turističku mapu kao dragulj, mišljenja je i Hasan Veledar, vlasnik čuvenog „Hana“, iz kojeg su se jučer širili mirisi bosanske i mediteranske kuhinje, jer su vrijedni kuhari predvođeni Zaimom Merdanom, glavnim kuharom u hotelu „Radon Plaza“ u Sarajevu, pripremali ručak za kuhare i volontere koji su u petak oborili Ginisov rekord u spravljanju begove čorbe u Sarajevu te njihove goste iz inozemstva.

 - Željeli smo sve kuhare i njihove goste iz cijelog svijeta dočekati lijepo, jer to što su učinili velika je čast za sve nas u BiH. Nadamo se da će sličnih događaja u narednom periodu biti u Počitelju – kaže Veledar.