NOGOMET

U ISTO VRIJEME DVA DERBIJA Sprema li se novo krvoproliće u Sarajevu?

Željezničar dočekuje Slobodu, Sarajevo gostuje Olimpicu

Redakcija

20.4.2015

U srijedu se igraju utakmice 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a svakako da su najzanimljivija dva derbija koja se igraju u Sarajevu i to na udaljenosti od svega nekoliko kilometara.

Naime, Željezničar će na svojoj Grbavici dočekati tuzlansku Slobodu, dok će Olimpic na Gradskom stadionu Otoka ugostiti Sarajevo. I to ne bi bilo ništa sporno da se, pored pomenute udaljenosti dva stadiona, ovi susreti ne igraju u isto vrijeme (16.30 sati).

Kod navijača oba kluba je trenutno alarmantna situacija. Podsjetimo, Manijaci su prošle sedmice izgubili jednog od svojih članova nakon što je u prostorijama Udruženja navijača brutalno ubijen Mirza Raščić. Prisjetimo se da je i jesenji duel u Tuzli kada je tim s Grbavice gostovao na Tušnju također protekao u incidentima kada su nakon svega desetak minuta provedenih na tribinama, Manijaci morali napustiti stadion zbog nereda. Uoči ovog novog sraza dva stara rivala, navijačima iz Tuzle je poručeno da ne dolaze na Grbavicu, no Fukare to odbijaju. 

S druge strane, Horde zla već na posljednjoj utakmici protiv Čelika iskazali su svoje nezadovoljstvo koje bi erupciju moglo imati upravo na Otoci gdje se očekuje dolazak nekoliko hiljada poklonika bordo boje. 

Zbog svega toga pitamo se da li se moglo izbjeći da se u isto vrijeme, na tako maloj udaljenosti u Sarajevu odigravaju ovako dvije važne utakmice koje sa sobom nose ono dobro poznato - "utakmica visokog rizika". Olimpik i Sarajevo su, na primjer, mogli igrati u rano popodne, jer stadion na Otoci nema reflektora, dok se na Grbavici moglo igra i u večernjim satima. Ili, zašto se jedan od susreta nije pomjerio za utorak, četvrtak...?

Na sve to treba pridodati još jednu utakmicu na stadionu koji se nalazi u neposrednoj blizini. Slavija će u Istočnom Sarajevu dočekati Velež.

Hoće li Fudbalski savez BiH ili organi reda promijeniti termin odigravanja jedne od utakmica u Sarajevu ostaje da vidimo.

U suprotnom ne smijemo ni pomisliti šta bi se moglo desiti ako dođe do "bliskih susreta" i navijačkih sukoba u srijedu.

Treba li riskirati ili čekati da dođe do novog krvoprolića?