BIH

Kruščica: Novaliću, ko su ti "bogati" radnici?!

UPOZORENJA Sindikat o planovima Vlade za nove namete

M. AŠČIĆ

20.4.2015

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH i član Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je jučer za "Avaz" da je najnovija najava Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića o povećanju poreza neshvatljiva i neprihvatljiva. Kako on tvrdi, iza takvih planova stoji namjera da se samo zakrpe budžetske rupe!

Novalić je ranije izjavio da planira povećati porez na plaću s deset na 17 posto onima s primanjima višim od prosječne plaće koja iznosi 820 KM.

Ishitren potez

Pojasnio je da Sindikat neće prihvatiti nikakve nove namete koje predlaže Vlada FBiH, čime bi se od leđa radnika naplatili nedostaci u budžetu. Tvrdi da je prijedlog Vlade konfuzan, a od radnika bi napravio još veću sirotinju.

- Kada potrošačka korpa raste, kada troškovi života rastu, vlast se odlučuje za nove namete. Umjesto da razvijaju način zapošljavanja, da imamo veći broj zaposlenih kako bismo imali i više doprinose, oni se odlučuju na ishitrene poteze koje niko ne razumije - kaže Kruščica.

Premijer Novalić nakon pisanja našeg lista reagirao je i naveo kako mu je želja da "bogatiji plaćaju više poreza, a siromašniji manje". No, Kruščica smatra da je u prijedlogu premijera mnogo toga nepoznato.

- Ne zna se ni ko bi plaćao te poreze, jesu li to poslodavci ili radnici. I priča o bogatima i siromašnima totalno je nejasna, jer teško je reći ko je bogat u ovoj državi. Nije bogat radnik koji ima plaću od 1.000 KM kada je potrošačka korpa 1.800 KM. Ako radi jedan član porodice, onda nema šanse da ima za hljeba. S novim nametom, Vlada bi ga odvela samo u veću dubiozu - smatra Kruščica.

salih-kruscica-20

Kruščica: Ne zna se ko su bogati

On je ocijenio da se ne mogu naplaćivati viši porezi samo radnika, jer je teško razgraničiti koji su uposlenici bogati, a koji siromašni.

- Drugo, šta Vladi znači to da 240.000 radnika neće plaćati porez. Najsiromašniji su upravo oni koji ne rade, koji godinama ne primaju plaću, a takvih je više od pola miliona u državi. Očito je da nova vlast radi bez programa i plana. S jedne strane se zadužuju, a s druge traže novi namet. Gdje to ima - pita se Kruščica.

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici je donijela odluku o zaduživanju za novih 430 miliona KM u obveznicama.

Nema novca

Pitanje je, kako kaže Kruščica, zbog čega premijer Novalić o povećanju nameta nije govorio u svom ekspozeu, navodeći da je očigledno da neke stvari žele sakriti.

- Ovdje je svima jasno da nedostaje novca u budžetskoj kasi, ali novim nametom prema onima koji rade doći ćemo u poziciju da ćemo i te radnike koji imaju neku plaću dovesti u situaciju da budu još siromašniji i da jedva preživljavaju - rekao je Kruščica.

Obećavali smanjenja, a sada planiraju udar

Najave vladajućih stranaka u vrijeme predizbornih kampanja bile su smanjenje opterećenja na rad, a ne povećanja, kako sada najavljuju, kažu u svom saopćenju iz Udruženja radnika BiH.

- Radnici i sada od svojih plata teško da mogu da žive i nije prihvatljivo zavlačenje ruke u džep radnika od vlasti. Nadamo se da protestima nećemo morati braniti svoje interese - piše u saopćenju.