KOLUMNE

Bh. adut za svjetsku elitu

Marica Gajić

E. J.

20.4.2015

Igrati NBA ligu san je svakog igrača, a ništa drugčaije nije niti u ženskoj verziji najjače svjetske košarkaške lige, WNBA. A taj san postaje realnost za Maricu Gajić, koja je postala prva bosanskohercegovačka košarkašica izabrana na draftu WNBA lige i to kao 32. izbor ekipe Vašington mistiksa.

Sam izbor velika je stvar, dokaz kvaliteta naše igračice na kojoj je sada da procijeni kada napraviti odlučujući korak i otisnuti se u američku avanturu.

Gajić je rođena 27. aprila 1995. u Bijeljini, gdje je i počela trenirati košarku u ekipi Budućnosti. Sa samo 14 godina bila je najbolja igračica seniorskog Prvenstva BiH u dresu Banovića, a status najbolje uz nju se vezao i na svakoj narednoj stepenici.

Najbolja igračica Regionalne ženske lige (MŽRKL) kao članica Celja, najbolja na Evropskom prvenstva U-20 u dresu BiH,  prva košarkašica iz MŽRKL-a  direktno draftovana u WNBA... Marica bi i ove godine trebala predvoditi reprezentaciju BiH, a možda u narednoj sezoni i neku od vodećih evropskih ekipa.