GLOBUS

Grčka spremna za suđenje "Zlatnoj zori"

Povodom optužbi koje uključuju ubistvo i učestvovanje u kriminalnoj organizaciji

Autor:Fena

19.4.2015

Grčka će sutra započeti jedno od najpopularnijih suđenja u posljednjih nekoliko decenija. Suđenje će početi protiv osoba povezanih s neonacističkom strankom "Zlatna zora" vezano za optužbe koje uključuju ubistvo i učestvovanje u kriminalnoj organizaciji.

Očekuje se da će sudski proces potrajati nekoliko mjeseci i vjerovatno će odlučiti o sudbini treće najveće stranke u parlamentu čiji su statovovi otvoreno ksenofobični i antisemitski. Nekada je ova stranka bila na marginama, ali je u posljednjih nekoliko godina dobila na popularnosti otkako je zemlja počela sve dublje upadati u ekonomsku krizu.

Suđenje će se odvijati u zatvoru visoke sigurnosti u Atini gdje će o sudbini predsjednika stranke Nikos Michaloliakos i 68 njegovih saradnika odlučiti trojica sudija, prenio je AFP.

Većina je optužena za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, što je teško krivično djelo u Grčkoj, dok su drugi optuženi za ubistvo, planiranje ubistva, posjedovanje oružja i rasističko nasilje. Mogli bi biti osuđeni na kazne zatvora od po 20 godina.

Nakon 15-mjesečne istrage, državni tužitelji će pokušati dokazati da je agresivna antiimigrantska grupa djelovala kao kriminalna organizacija pod vojnim vodstvom i da je ubijala imigrante i političke protivnike.