GLOBUS

Kurs eura porastao u odnosu na dolar

Američka valuta oslabila je i prema japanskom jenu

Onasa

19.4.2015

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema euru prošle sedmice zabilježio najveći sedmični pad u posljednjih mjesec, jer su novi znakovi slabljenja američke privrede učvrstili uvjerenje ulagača da neće biti povećanja kamatnih stopa već u junu.

Kurs eura skočio je prošle sedmice prema američkoj valuti 1,9 posto, na 1,0805 USD.

Američka valuta oslabila je i prema japanskoj, 1,1 posto, pa joj je cijena kliznula na 118,9 jena (JPY).

Euro je, međutim, ojačao prema 'japancu', 0,9 posto, na 128,5 JPY, prenosi SEEbiz.

Američku valutu pritisnuo je niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja koji ukazuju na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije. To je podržao stav da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) vjerovatno kamatne stope podići kasnije tokom godine, a ne u junu.

- Posrijedi je niz slabih podataka u posljednjih nekoliko sedmica i to nesumnjivo trenutno potkopava dolar - kazao je valutni analitičar u banci Barclays, Mitul Kotecha.

U uslovima pritisaka na dolar, jedinstvena evropska valuta zabilježila je najbolju sedmicu u posljednjih mjesec, skočivši gotovo dva posto prema dolaru, uprkos ojačanim bojaznima u vezi sa Grčkom.

Atina i njeni partneri iz eurozone još nisu postigli napredak po pitanju reformi koje bi Grčka trebalo da sprovede kako bi dobila novu pomoć kojom bi izbjegla bankrot i izlazak iz eurozone.

Iako je Grčkoj ostalo još malo vremena za dogovor, s obzirom da joj uskoro na naplatu dospijevaju nove obaveze koje neće moći isplatiti bez strane pomoći, to još nije znatnije pritisnulo jedinstvenu evropsku valutu.