BIH

Vučić: Pružiti ruku pomirenja, ali ne zaboraviti na žrtve

Predsjednik Vlade Srbije na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice

Autor:Fena

19.4.2015

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Donjoj Gradini da se mora pružiti ruka pomirenja, ali da se nikada neće zaboraviti žrtve.

Vučić je u obraćanju prisutnim kod spomen-obilježje žrtvama zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, kazao da je obaveza pripadnika svih naroda iz kojeg su poticale sve žrtve, kao i onog na čijoj teritoriji je uspostavljen taj strašni logor da pamte, da uče mlade usađujući u njih ljubav, nezaborav i međusobno razumijevanje.

- Ovo je naš srpski Yad Vashem, mjesto našeg najvećeg stradanja, ovo je mjesto našeg postojanja...- kazao je Vučić.

- Sistem ustaškog logora smrti u Jasenovcu predstavlja najveće pojedinačno stratište na području nekadašnje Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata - kazao je srbijanski premijer ukazujući da je na tom prostoru na najmonstruozniji način vršeno sistematsko likvidiranje civila, članova pokreta otpora, pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog i drugih naroda.

Posebno je ukazao na stradanje srpskog naroda te naveo da je „sukobe iz '90-ih nemoguće razumijeti bez shvatanja riječi Jasenovac“.

- Jasenovac mora da postane mjesto našeg zajedničkog okupljanja, sjećanja, učenja, suočavanja s prošlošću, molitve i praštanja – naveo je Vučić i dodao da su „Srbi opstali te da živi Srpska i Srbija“.

vucic-polaze-vijenac

- I evo nas s obje strane Drine. I nemamo namjeru da odemo bilo gdje, nemamo namjeru da se sklonimo, nikada nećemo da nestanemo, mi smo Srbi, gdje god da živimo i što god da nam drugi rade. Mi smo baš oni Srbi, koji hoće i mogu da budu veliki narod i ne trebaju nam nove teritorije za to. Ne treba nam promjena granica na Balkanu. Poštujemo sve druge, poštujemo BiH, Hrvatsku i nikakav rat nećemo. Podići ćemo mi sebe na svome...- kazao je, između ostalog, predsjednik Vlade Srbije.

Vučić te predstavnici vlasti BiH, RS i Srbije, vjerskih zajednica i brojni građani su danas su u Spomen-poručju Donja Gradina položili vijence na spomen-obilježje žrtvama zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini te prisustvali vjerskom pomenu stradalim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Nakon obraćanja zvaničnika održana je memorijalna akademija „Tražim pomilovanje“.

Organizator ovog komemorativnog skupa u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, kojem je osim zvaničnika, predstavnika lokalnih zajednica, članovi porodica žrtava i brojni građani, je Odbor za obilježavanje stradanja žrtava u jasenovačkom logoru Donja Gradina.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.