BIH

Dodik: Nemamo namjeru da se svetimo, ali nećemo zaboraviti

Predsjednik RS na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina

Fena

19.4.2015

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas u Gonjoj Gradini da nije zaboravljen zločin u tom koncentracionom logoru u sklopu kompleksa Jasenovac te da i RS i Srbija šalju poruke mira. 

- Nismo došli nikome da prijetimo i nećemo nikome reći da imamo namjeru da se svetimo, ali je veoma teško zaboraviti i šutiti o ovome – naveo je Dodik na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina.

Kazao je da su vlasti RS-a i Srbije zajedno u obilježavanju velikih nacionalnih stradanja, kao i planovima te da „želi moćnu Srbiju, ne zato da bi drugima bila prijetnja, već adresa kojoj bi se RS mogla okrenuti“.

U Donjoj Gradini i Jasenovcu su, tvrdi, najviše stradali Srbi, među kojima i 20.000 djece.

- Ključna riječ našeg postojanja je sloboda, da se živi i preživi i poruka nama da se borimo za buduće generacije – naveo je Dodik.

Sloboda je, kazao je, danas borba za prava RS.

vucic-dodik-cubrilovic

- RS je danas dobro mjesto za život, dovoljno široka za sve i može da prihvati različitost, ali se mora poštovati RS – ustvrdio je on.

Tvrdi i da će RS „nastaviti da gradi svoju moć, svidjelo se to nekome ili ne“ te da RS želi mir, ali „ne želi da izgubi sebe“.

- BiH predstavlja okvir na koji smo pristali... - rekao je Dodik i ponovo se i u Donjoj Gradini osvrnuo na djelovanje visokog predstavnika u BiH koga je optužio da je kršio Dejtonski sporazum, želeći da od „RS napravi praznu ljušturu“.

- Ako nema RS-a, nema ni nas ovdje. Ako nema ljubavi naše prema Srbiji, onda nema ni srpskog naroda – ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Naveo je da je s predsjednikom Vlade Srbije razgovarao o realizaciji filmskog projekta o Jasenovcu kako bi o strdanju u tom logoru više znale buduće generacije.

Predstavnici vlasti BiH, RS i Srbije, vjerskih zajednica i brojni građani su danas su u spomen-poručju Donja Gradina položili vijence na spomen-obilježje žrtvama zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini te prisustvali vjerskom pomenu stradalim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.