BIH

SPOMENICI Zapuštena Gradina srednjovjekovnog grada Sokola

Primjeri ljudskog nemara i indolentnosti općinske vlasti

H.ČALIĆ

19.4.2015

Brojni su primjeri ljudskog nemara zbog kojih propadaju i najvredniji spomenici naše daleke historije. Politički prilog "Sedmica" Dnevnog avaza, jučer je donio priču iz Milima kod Visokog, o tome kako su temelji naše državnosti zapušteni i zarasli i primjeri našeg odnosa naspram zadužbine kraljevske dinastije Kotromanića, kada je Bosna bila veća, imala svoj stolni grad, sve.

Drugi primjer danas bilježimo u srednjovjekovnom gradu Sokolu, šest kilometara sjeverno od Gračanice. Ovaj stari grad prvi put spominje se 2.juna 1429. godine, kao naselje, dakle puno prije nego današnje općinsko sjedište Gračanica. Drugi juni je s pravom uzet kao Dan općine.

Šta to vrijedi, kada je stara Gradina  u Sokolu porušena, propala, zapuštena i do nje se čak ni doći ne može, jer su općinske vlasti dozvolile da se na ulazu na gradinu sagradi privatna kuća. Svi općinski čelnici su obećavali da će se taj problem riješiti i svi su lagali, jer znaju da ga riješiti i neće i ne mogu.

zapustena-i-porusena-tvrdava

Zapuštena i porušena stara Gradina

Gradina je proglašena nacionalnim spomenikom kulture, no i to ništa ne vrijedi,jer ona propada, a navodno joj prijeti i klizište. Visoki vanjski zidovi su popadali, sobe u utrobi zemlje također. Prije petnaestak godina u Gračanici je formirana udruženje „Soko-Gračanica“ koje je trebalo nešto konkretno poduzeti da se otpočene sa obnovom Gradine, ali izuzev novinara koji su o tome pisali, dalje se nije odmaklo ni pedlja.

Za razliku od sličnih građevina u Gradačcu, Srebreniku, Vranduku, Tešnju....gdje su ove stare gradine obnovljene i kao dio naše historije, postale turistička atrakcija, na Gradinu Soko se ne može ni doći. O ovome ćute i općinski čelnici, historičari, ćute i uposlenici i odgovorni u Zavodu za zaštitu kulturno-histroijskog nasljeđa Tuzlanskog kantona, kojima bi, valjda trebao biti posao da zaštite i Gradinu u Sokolu.

novi-dio-sokola-jpg

Novi dio Sokola

Jedini svijetao primjer u srednjovjekovnom gradu Sokolu je obnovljena stara džamija, zgrada koju su Osmanlije, kao zaostavštinu dinastije Kotromanića pretvorile u džamiju. Ali, i ovdje je problem, jer u obnovljenoj zgradi nema ni vode ni struje, pa je,nakon obnove zgrada zaključana i ne služi ničemu.

obnovljena-stara-dzamija-jpg

Obnovljena stara džamija

Mještani Sokola i o jednom i drugom slučaju nerado govore. Nemoćni su sami bilo šta da urade, jer se u nacionalne spomenike dirati ne smije, a voljeli bi da i gradina dobije svoj prvobitni izgled i da stara džamija otvori svoja vrata i ima svoju namjenu.