BIH

Dodijeljeno 29 Plaketa za doprinos u odbrani domovine

Skupština "Patriotske lige" Bihaća

S. TULIĆ

19.4.2015

Udruženje boraca "Patriotske lige" Bihaća održalo je svoju devetu redovnu Skupštinu na kojoj su između ostaloga usvojeni izvještaji o radu Upravnog odbora i Nadzornog odbora za finansijsko poslovanje za 2014., te Plan i program rada za ovu godinu.

Ovom prilikom Skupština je preživjelim pripadnicima "Patriotske lige", kao i posthumno, dodijelila Plakete za doprinos u odbrani domovine.

prezivjelima-i-poginulima-posthumno-dodijeljena-javna-priznanja-plaketa-patriotske-lige-bih-grada-bihaca-8

Dodijeljene su plakete 29-orici pripadnika, od čega devet posthumno, a 20 preživjelim saborcima.

Jedan od njih je Samir Delić, pripadnik 502. Viteške brigade, izviđačkog odjeljenja "Gavran" koji je primio ovo javno priznanje.

Uspjeh na dobrobit

- Ovo je priznanje i zahvalnost za sve zasluge u odbrani domovine i grada Bihaća, dokaz da smo značili nešto ovome gradu i da to značimo i danas. Borit ćemo se i dalje za uspjeh i napredak ovoga grada te dobrobit svih nas - kazao je Delić.

Primarni zadatak rukovodstva Udruženja boraca "Patriotske lige" Bihaća, prema riječima predsjedavajućeg Skupštine Kasima Kozlice, bio je izgradnja i otkrivanje spomenika.

- Radimo mnogo na rješavanju statusa naših članova s ciljem penzionisanja. U saradnji s Odjelom za odbranu ulažemo napore da naši članovi koji imaju cjelokupan ratni staž nesmetano mogu otići u penziju - kazao je Kozlica.

prezivjelima-i-poginulima-posthumno-dodijeljena-javna-priznanja-plaketa-patriotske-lige-bih-grada-bihaca-11

Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika Bihaća je naglasio kako je Gradska uprava u ovoj godini za rad boračkih udruženja iz budžeta izdvojila 50.000 KM.

- Za implementaciju Zakona o dopunskim pravima boraca izdvojili smo 80 hiljada KM, a ove godine ćemo rekonstruirati, adaptirati i izgraditi pet spomen-obilježja na različitim lokacijama grada te na graničnom prijelazu Izačić u  Hrvatskoj. Nastavit ćemo i izgradnju boračke zgrade koja već godinama tavori na diletaciji D-2 na Ozimicama II. U skorije vrijeme bit će nastavljeni radovi i na drugom dijelu objekta - kazao je Toromanović.

Tribina o dr. Ljubijankiću

Toromanović vjeruje kako će uz podršku kantonalne i federalne vlasti te boračkih udruženja i samih stanara pokušati do kraja godine, završiti barem 80 posto predviđenih radova.

Gradska uprava Bihaća podržava boračke populacije kroz različite programe socijalne pomoći, pa je za prva tri mjeseca ove godine za 174 borca, pripadnika različitih boračkih udruženja izdvojila više od 60.000 KM.

Na sjednici je zaključeno da Upravni odbor pripremi sve aktivnosti za održavanje javne tribine o liku i djelu dr. Irfana Ljubijankića, prvoga ministra vanjskih poslova RBIH, a do septembra ogranci Patriotske lige Bihaća koji to nisu dostave arhivsku građu za izdavanje knjige o ovoj ligi, njenim pripadnicima i obrani grada Bihaća od agresije.

U martu naredne godine bit će organizirana i javna tribina o liku i herojstvu saborca Ibre Dizdarića. Zaključeno je da treba raditi i na formiranju podmlatka i okupljanju simpatizera Patriotske lige Bihaća.