OSTALI SPORTOVI

Snuker je sve popularniji u BiH

Zijad Radžić Zizi stekao status certificiranog trenera

A. ČULIĆ

19.4.2015

Rano proljeće ljubiteljima snukera posebno je drag period u godini. Mada će mnogi sa podsmijehom govoriti o snukeru kao sportskoj disciplini, smatrajući ga tek vještinom, mnogi nisu mjerilo vrijednosti. Genijalnost najboljih svjetskih igrača, s obzirom na kompleksnost snukera, veća je od bilo čije.

Nova ljubav

S buđenjem proljeća počinje i odražava se posljednji rangirni turnir sezone - Svjetsko prvenstvo u šefildskom Krusibl teatru. Tada, po običaju, započne masovnija euforija, ali se snuker igra tokom čitave godine i, što je bitno, sve više se igra u BiH.

Zijad Radžić Zizi, živopisna urbana legenda Sarajeva, čovjek o kojem su snimani filmovi, predsjednik je Snukerske organizacije BiH u okviru Bilijarskog saveza. Redžić priča o popularizaciji snukera u našoj zemlji, kao i o tome kako je sve počelo.

- Moja prva ljubav u svijetu sporta na stolu sa šest rupa i štapom bio je bilijar. Bavio sam se njime više od tri godine kada smo u klubu čiji sam bio član, nabavili prvi snukerski sto. Prvi frejm u životu odigrao sam s brejkom od 75 poena i nova ljubav je rođena. Prodao sam svoju bilijarsku opremu i zamijenio je novim snukerskim štapom - govori Redžić, koji je nedavno postao prvi certificirani trener snukera.

zizi-dejvis

Redžić sa slavnim Stivom Dejvisom u Engleskoj 

Na SWSA (South West Snooker Akademy), jednu od najprestižnijih akademija snukera na svijetu, dospio je uz pomoć donacije.

- Imao sam čast da učim od legendi ovog sporta kao što su Teri Grifits (Terry Griffiths) te Stiv Dejvis (Steve Davis). Odlazak u Englesku na akademiju veoma je bitan za razvoj snukera u BiH, jer sada, kao jedini certificirani trener snukera u BiH, svoje znanje mogu prenositi na mlade igrače. Odmah po mom povratku iz Engleske otvorio sam prvu Akademiju snukera u BiH i sa ponosom mogu reći da broj igrača raste iz dana u dan - riječi su Redžića.

Sve one kojima je ovaj sport u krvi i koji bi se željeli njime baviti, bilo rekreativno, bilo profesionalno, raduje podatak da snuker, za razliku od nekih drugih individualnih sportova (tenis, skijanje), uopće nije skup.

Uzlazna putanja

- Solidan štap moguće je kupiti za 100 KM. Naravno, cijene dostižu i vrtoglave cifre ako naručite "hand made" štap ili onaj koji proizvodi Džon Peris (John Parris). Cijena pohađanja Akademije iznosi 50 KM mjesečno, što garantira učeniku da će savladati osnove stava i ispravnog gađanja. Na Akademiji imamo nekoliko dječaka koji obećavaju, a izdvojio bih Orhana Huremagića i Marija Miloševića, koji svakodnevno treniraju i pokazuju zavidnu vještinu.

Što se tiče snukerskih klubova, popularizacija je u uzlaznoj putanji pa je i klubova sve više. Na kraju je apostrofirao ime koje je kumovalo tome da se i on počne baviti snukerom.

- Kada se priča o snukeru, nemoguće je ne spomenuti čovjeka čije je ime poznatije od ove igre. Čak su urađena istraživanja koja dokazuju da više ljudi zna za Ronija O'Salivena (Ronnie O'Sullivan) nego za snuker. On je svojom genijalnošću prikovao mnoge uz TV ekrane i natjerao omladinu da se okuša. Nadam se da će svi ljubitelji ovog maestralnog sporta još dugo moći uživati u igri najtalentiranijeg igrača svih vremena - kaže Redžić.

Sarajevo Snooker Open

Redžić se nada da će Sarajevo što skorije biti u prilici organizirati profesionalni turnir, koji bi ušao u kalendar Svjetske snukerske asocijacije.

- Zaista se trudimo da organiziramo što više takmičenja širom BiH, a nadam se da ćemo već ove godine uspjeti organizirati i internacionalni "Sarajevo Snooker Open", koji bi za nekoliko godina prerastao u PTC turnir (Players Tour Championship). Moje kolege iz WPBSA (Svjetske snukerske asocijacije) koji polažu pravo na sva profesionalna snukerska takmičenja, dale su mi garanciju da će pomoći koliko god mogu.