BIH

Zaustaviti krvoproliće i nesigurnost u BiH!

REAKCIJE Šok nakon novog brutalnog ubistva mladog navijača

A. NUHANOVIĆ

19.4.2015

Nakon ubistva Mirze Raščića, navijača FK Željezničar, u glavnom gradu BiH reakcije javnosti i analitičara su jedinstvene i mogu se sažeti u dvije riječi "Dosta je“! Poručuju da mladi život Raščića niko ne može vratiti, ali da bi ova tragedija trebala pomoći da se takve ili slične situacije spriječe, dok uznemirena javnost zahtijeva hitnu reakciju nadležnih.  

Nasilničko ponašanje

Građani su sve glasniji i traže da se zaustavi zahuktala mašina krvoprolića na bh. ulicama. Ističu da je teror nasilničkog ponašanja na ulicama postao toliki da više nisu sigurni da ih neko neće ubiti zbog pogrešno protumačenog pogleda ili da neće dobiti batine samo zato što je nekome loš dan.

srdjan-vukadinovic

Vukadinović: Skretanje pažnje

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da ovakva situacija u izvjesnoj mjeri odgovara vlastima jer se time, kako kaže, skreće pažnja s drugih problema.

- Ovo je rizično društvo u kojem ne funkcionišu institucije. A čim institucije ne funkcionišu, onda svako stvari može da preuzme u svoje ruke. Ovdje političke partije vladaju u zatvorenim institucijama, dok time narod dobiva veliki stepen nesigurnosti, tako da nam bilo ko može uzeti elementarno pravo na život. Kada institucije budu radile posao koji trebaju i moraju da rade, onda će sigurno bh. građani biti sigurniji i bezbjedniji - kaže Vukadinović.

Slično mišljenje ima i sociolog, profesor Salih Fočo, koji ističe da cijelo bh. društvo već godinama živi u nekom obliku nasilja pa je logična posljedica - povećana agresija i nasilništvo.

salih-foco-3-ff

Fočo: Na sceni političko nasilje

- To nasilje je, prije svega, političko pa se onda iz političkog nasilja delegiralo na pravno i ekonomsko nasilje, da bismo danas dobili nasilje na stadionima - ističe Fočo.

Novi uvjeti

Fočo upozorava da je u poslijeratnom periodu bh. društvo izgubilo stari sistem vrijednosti, a da novi nikada nije uspostavljen. Tako mladi ljudi i ne znaju koji su to kriteriji uspješnosti, vrlina i vrijednosti koje treba graditi jer ih niko tome i ne podučava. Dodaje i da se bh. sigurnosne strukture nisu dovoljno prilagodile novim uvjetima te da oni sasvim sigurno nemaju adekvatan odgovor na stanje u kojem se danas društvo nalazi.

Stadioni su arena društva

Ne treba zaboraviti, kako kaže Fočo, da su stadioni arena društva, preko njih se oslikava stanje u kojem se društvo ove zemlje nalazi.

- Masovna nezadovoljstva, bila ona na stadionu ili u nekoj drugoj prilici, znak su da stanje u društvu nije dobro i da je sigurnosna društvena pozicija, na neki način, dovedena u pitanje. Razne navijačke grupe imaju cilj, jedne da destabiliziraju stanje, a druge da ukažu na stanje kakvo je u društvo. A naše je takvo da je nasilje postalo sastavni dio života u BiH, tako da je strah građana opravdan - smatra Fočo.

Ćosić pita za dug premijerligaša

O sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i sinoćnjem ubistvu na stadionu Grbavica jučer su razgovarali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, ministar kulture i sporta Samer Rešidat i policijski komesar KS Vahid Ćosić. Ćosić je izvijestio prisutne o brzom djelovanju policije i privođenju osumnjičenog za sinoćnje ubistvo. Kako je saopćeno, razgovaralo se i o problemu plaćanja dugovanja po osnovu osiguravanja utakmica, koji sarajevski premijerligaši imaju prema MUP-u Kantona Sarajevo.