BIH

Bajrović: Iza cijele priče je želja za smjenama

Ne stišava se bura među koalicionim partnerima HDZ i DF

Autor:M. AŠČIĆ

19.4.2015

Ne stišava se bura zbog navodnog uklanjanja "obilježja hrvatskog naroda" iz "Elektroprivrede HZHB" i "Aluminija" Mostar tokom nedavne posjete ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića (DF) ovim državnim kompanijama.

Iz HDZ-a BiH prekjučer su saopćili da je riječ o "incidentu koji vrijeđa nacionalno, vjersko i ljudsko dostojanstvo hrvatskog naroda", što može ugroziti funkcioniranje vlasti, dok je ministar Bajrović optužio rukovodstvo HDZ-a BiH da iznosi neistine, tvrdeći da predsjednik Dragan Čović - laže.

Teške riječi

I ranije je bilo varnica između ove dvije stranke, koje zajedno sa SDA čine vlast u FBiH i okosnicu vlasti u državi, ali je sada nepoznato kako će se ove nesuglasice riješiti te hoće li ugroziti koaliciju. Čelnici HDZ-a BiH nisu se jučer zvanično oglašavali povodom Bajrovićevihi riječi.

Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi FBiH, kratko nam je kazala da nije nadležna da daje izjave o ovom pitanju, nego isključivo rukovodstvo stranke. S druge strane, Bajrović tvrdi za "Avaz" da je pozadina cijele ove, kako je rekao, "izmišljene priče" da se krene sa smjenom direktora u državnim kompanijama, što u DF-u ne žele ni da čuju.

jelka-milicevic-za-avaz-08-is

Miličević: Pitanja za vrh stranke

- Javna preduzeća nisu stranačka, nije to naš plijen. Ni DF-ov, ni HDZ-ov, ni plijen SDA. To je tako i mi od toga ne odustajemo i tako nećemo raditi - kaže Bajrović.

Ocijenio je da je stav DF-a da se ne smiju "nelegalno smjenjivati" direktori, jer će to imati samo kontraefekt.

- Ako ih skinemo nelegalno, oni će nas tužiti. To se desilo u slučaju Envera Krese (bivši direktor EPBiH, op. a.) koji je dobio 400.000 KM odštete. Moramo se držati zakona. U HDZ-u BiH misle da je koalicija samo kako oni rade i kažu - smatra on Bajrović.

Stav SDA

Amir Zukić (SDA), ministar razvoja, poduzetništva i obrta, kaže za naš list da nesuglasice između HDZ-a i DF ne smatra važnim.

amir-zukic-vgt

Zukić: Nepotrebna frka

- Ovo su pitanja koja uopće ne zaslužuju pažnju. To su neke njihove improvizacije. Ne vjerujem da će se iko ozbiljan baviti ovim, pa ni Vlada FBiH. Nepotrebno se podigla prašina - kaže Zukić.

Kreso: Nisam dobio novac

Enver Kreso demantirao je za naš list izjavu ministra Bajrovića da je dobio 400.000 KM odštete. Tvrdi da spor traje godinama, ali da nikada nije okončan.

- Ako je tačno to što ministar Bajrović govori, onda mu ja dajem 200.000 KM, a sebi ostavljam 200! To su neistine. Nikakva odšteta nije isplaćena - kaže Kreso.

Ovo nam je potvrdio i Elvedin Grabovica, aktuelni direktor EPBiH.

EPHZHB: Niko ne može ukloniti obilježja

Ured generalnog direktora EPHZHB Mostar uputio je jučer saopćenje za javnost u kojem demantira da su prilikom posjete ministra Bajrovića uklonjena obilježja hrvatskog naroda u BiH.

- Hrvatska obilježja nikada i niko nije i ne može ukloniti iz EPHZHB ni u jednoj našoj poslovnoj prostoriji - kaže se u saopćenju.