BIH

Delegacije PSBiH u Strazburu

Na Drugom dijelu redovnog zasjedanja PSVE

Autor:Fena

19.4.2015

Predsjedatelj Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto i članovi Mladen Bosić, Milica Marković i Željko Komšić sudjelovat će na Drugom dijelu redovnog zasjedanja PSVE u 2015. godini, koje će biti održano u Strazburu od 20. do 24. aprila. 

Tokom ovog zasjedanja bit će obavljen izbor potpredsjednika PSVE iz BiH, čiji će mandat trajati do kraja ove godine. 

Planirano je da se razgovara o humanitanim posljedicama djelovanja terorističke skupine "Islamska država", političkoj i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, kao i o mogućim sankcijama prema izaslanstvu Ruske Federacije u PSVE. 

PSVE će tokom ovog zasjedanja voditi i raspravu u svezi sa diskriminacijom nad transseksualnim osobama u Europi, te o zakonodavstvu i praksama koji se odnose na izuzimanja djece iz njihovih obitelji u zemljama članicama Vijeća Europe.

Dio redovnog zasjedanja PSVE bit će posvećen i neophodnosti poštivanja ljudskih prava i međunarodnog prava kada je riječ o dronovima i ciljanim ubistvima, ravnopravnosti i nediskriminaciji u pristupu pravdi, kao i o učinkovitosti provođenja Deklaracije iz Bringtona u svjetlu Europske konvencije o ljudskim pravima. 

Predviđena je i razmjena mišljenja u svezi sa proračunom, prioritetima i rashodima Vijeća Europe za 2016. i 2017. godinu, izbor sudija Europskog suda za ljudska prava, prezentacija Godišnjeg izvješća o aktivnostima komesara za ljudska prava Vijeća Europe u 2014. godini, kao i rasprava o postmonitoring dijalogu sa Monakom, saopšteno je iz PSBiH.