GLOBUS

IZBORI FINSKA Moguća pobjeda opozicije

Konačni rezultati oko 22.00 sata

Srna

19.4.2015

U Finskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje poraz ljevičarsko-desničarske koalicije premijera Aleksandra Stuba i dolazak na vlast opozicione koalicije, koja uključuje evroskeptične nacionaliste.

Očekuje se da će pobjednik na današnjim izborima biti Centristička partija liberalno-agrarne orijentacije, a da će njen lider Juha Sipila, koji ima podršku urbane srednje klase i ruralnih konzervativaca, postati novi premijer.

Sipila je rekao da je spreman da primi stranku Finci, ranije poznatu pod imenom Pravi Finci, u nekoj narednoj koaliciji, iako bi to moglo da zakomplikuje veze s Evropom, jer se ova stranka protivi davanju finansijske pomoći zemljama u nevolji i želi da izbace Grčku iz evrozone.

Stub, koji podržava članstvo Finske u NATO, na čelu je prilično neusaglašene ljevičarsko-desničarske koalicije, koju mnogi krive za tešku ekonomsku situaciju i za neuspjeh u suzbijanju rasta javnog duga nakon tri godine recesije.

Finsku privredu teško su pogodile loša potrošnja i turbulencije u susjednoj Rusiji, koja je najveći finski trgovinski partner.

U međuvremenu, od 4,5 miliona birača pozvanih da izaberu 200 poslanika za četvorogodišnji mandat, 1,3 miliona Finaca je unaprijed glasalo od 8. do 14. aprila, a što je u skladu s izbornim zakonom Finske.

- Oko 40 posto birača koji zaista hoće da glasaju, to učine unaprijed, a preostali to urade na dan izbora - rekao je predstavnik Ministarstva pravde Arto Jaskelainen.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se večeras u 19.00, a konačni rezultati oko 22.00 sata.